Közigazgatás-képzés

Új szakma született

Kormányablak ügyintézők vették át diplomájukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

2015.02.20 15:19MTI

Befejeződött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a kormányablak ügyintézők képzése, a 2013-ban indult uniós projek keretében összesen 7350 köztisztviselő szerzett közép-, vagy felsőfokú képesítést. A pénteken a Ludovika épületében diplomát és oklevelet átvevő szakemberek jelenleg 265 féle ügyet tudnak intézni a kormányablakokban.

Patyi András az NKE rektora a projektzáró rendezvényen arról beszélt, a végzettek számára a közigazgatás nem csak kihívást, nehéz munkát, hanem szolgálatot is jelent.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányablak ügyintézők feladata a több millió magyar állampolgár, ügyfél és vállalkozás jogainak, érdekeinek az érvényesítése, kiszolgálása lesz, tehát munkájukkal a magyar államot működtetik.

Baltay Tímea a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkár azt mondta, a képzést elvégző köztisztviselők munkája nagyban befolyásolja az emberek államról alkotott képét. Ők azok akik a kormányablakokban elsőként teremtenek kapcsolatot az állampolgárokkal, és ők azok, akik a leglátványosabban képviselik az állam törekvéseit a gyorsabb és hatékonyabb közigazgatás megteremtésére - fogalmazott.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fontosnak mondta, hogy a kormányablakokban dolgozók 21. századi elvárásoknak megfelelő, színvonalas közigazgatási szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfeleknek. Utalt arra, jelenleg csaknem száz kormányablak várja az ügyfeleket országszerte, és az év végéig ezek számát 280-ra szeretnék bővíteni. A cél az - fűzte hozzá -, hogy minden járási székhelyen, kerületben, forgalmasabb vasútállomásokon és további 40-50 településen nyíljon kormányablak.

Elmondta, 2011. január 1-jétől 2014. december 31-éig több mint 2,5 millió ügyfél fordult a kormányablakokhoz, és az ott dolgozók több mint 3 millió ügyet intéztek a számukra. Kitért arra is, jelenleg az egyablakos rendszerben 265 féle ügytípus intézhető, de a tervek alapján ezek száma tovább fog növekedni.

Az NKE korábbi tájékoztatása szerint a kormányablak ügyintézői képzés volt minden idők legnagyobb léptékű közigazgatási továbbképzési programja.

Az intézmény azt közölte, a két éve indult projekt célja az volt, hogy a kibővült feladat- és hatáskörrel megnyíló kormányablakokban dolgozók a 21. századnak megfelelő, színvonalas közigazgatási szolgáltatásokat nyújtsanak, gyorsan és eredményesen tudják az egyablakos ügyintézés során megoldani a hozzájuk forduló ügyfelek gondjait.

Az egyetem megyeszékhelyeken és a fővárosban szervezett kurzusain közép- és felsőfokú végzettséget is szerezhettek a tíz hónapos programban résztvevők az elmúlt két évben. A képzés az Európai Unió által finanszírozott Államreform Operatív Program támogatásával valósult meg.

A kormányablakok munkatársainak képzésével párhuzamosan csaknem száz kormányablak nyílt meg országszerte. Az NKE azt is közölte, a program folytatását és továbbfejlesztését tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.