Érdekvédelem

MNB: az ügyfelek érdekeinek védelmében járt el a jegybank a Széchenyi Bank ügyében

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethető betétek mértékét.

2014.12.13 21:33MTI
Fotó: archív

Ezt hangsúlyozta a jegybank szombati közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

Az Együtt ellenzéki párt csütörtökön sajtótájékoztatón Polt Péter legfőbb ügyész vizsgálatát sürgette a Széchenyi Bank tevékenységével összefüggésben. A párt szerint a vizsgálatnak a többi között tisztáznia kell azt, miért emelte fel a Magyar Nemzeti Bank két napra a bankból kifizethető betétetek limitjét. Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa életszerűtlennek mondta, hogy két nappal a működés felfüggesztése előtt még azt gondolták, tovább fog működni ez a bank.

Szombati közleményében az MNB felidézte, hogy december 4-én reggel 9.30 órakor nyilvános - a honlapján megjelentetett, csaknem ötszáz újságírónak elektronikus levélben is eljuttatott - közleményben jelezte, hogy aznaptól az addigi 5 millióról 30,682 millió forintra emelte a hitelintézet által kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális mértékét minden ügyfelének. Hozzátették: a hitelintézet tulajdonosai számára betétkifizetési tilalmat rendeltek el. Az akkori közleményben az MNB kifejtette: mivel az Európai Unió betétbiztosítási irányelve és a hazai hitelintézeti törvény 100 ezer eurós limithatárt szab a nemzeti betétbiztosítási intézményeknek a befagyott betétállományú hitelintézetek helyett történő kifizetésre, az MNB ezen összeghatárra emeli fel a hitelintézet által ügyfelenként kifizethető betéteket. A jegybank azt is jelezte a nyilvánosságnak: ha ezt egyéb körülmények lehetővé teszik, a lehető leghamarabb lezárja vizsgálatát a Széchenyi Banknál.

Ezután az ügyfeleknek két munkanapjuk volt élni a kibővített betétfelvétel lehetőségével, mielőtt az MNB visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét - írták. A betétjüket ekkor fel nem vevő ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja 30,705 millió forint összegig a december 8-ától számított húsz munkanapon belül - olvasható a közleményben. Az ezután még megmaradó vagyont a végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. osztja fel a végelszámolási eljárás során - közölte az MNB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.