Jelentős fennakadások

Rendkívüli közzétételre szólította fel a BTelt a jegybank

Rendkívüli közzétételre szólította fel a Business Telekom Nyrt.-t (BTel) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a sajtóban megjelent, a társaság "működésében észlelhető jelentős fennakadásokról szóló hírekkel kapcsolatban".

2014.11.13 11:05MTI

Az MNB a felszólítást arra alapozta, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján a jegybank megítélése szerint a kibocsátónak a hírekkel kapcsolatban rendkívüli közzétételi kötelezettsége keletkezett.

Szerdán műszaki problémák miatt fennakadások voltak a BTel szolgáltatásában, a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyik telekommunikációs szolgáltatója, emiatt a tőzsde vezetékes telefon és fax elérhetősége sem működött - derült ki a BÉT aznap délelőtti közleményéből.

A BTel szerda este az MTI-vel azt közölte: helyreállt az országosan 22 órán keresztül áramellátási probléma miatt szünetelő szolgáltatásuk. Az MNB csütörtöki határozatában felszólította a kibocsátót, hogy a megjelent információk valótlansága esetén hozza nyilvánosságra a valóságnak megfelelő adatokat, ellenkező esetben pedig mutassa be, hogy a kibocsátó legutolsó tájékoztatásában közzétetthez képest a megjelent információk a kockázati tényezők körében milyen változást okoztak.

Ezt azonnal, de legkésőbb egy munkanapon belül - tehát még a csütörtöki nap folyamán - teljesíteni kell - emelte ki az MNB. A részletes jegybanki határozat a BÉT honlapján olvasható. E szerint november 12-én az MNB írásbelinek minősülő elektronikus úton - telefaxon - sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot a kibocsátóval.

A nyilvánosan elérhető, nem hivatalos információk szerint az általános műszaki leállás legfőbb oka, hogy kifizetetlen tartozásai miatt a BTel szervereinek áramellátását megszüntették - írja a jegybank.

Az MNB szerint a kibocsátó a műszaki leállás tényét úgy ismerte el, hogy annak okáról - a megjelent információk alapján a kibocsátó pénzügyi nehézségeiről - érdemben nem nyilatkozott az MNB határozat kiadásáig.

"A nyilvánosságra került információkat sem rendkívüli tájékoztatás keretében, sem pedig egyéb módon nem cáfolta, de nem is erősítette meg" - olvasható a határozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.