Jegybank

Nő a pénzügyi felügyelethez érkezett fogyasztói kérelmek száma

Közel 20 százalékkal emelkedett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) érkezett fogyasztói kérelmek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest a gépjármű-hitelezéssel kapcsolatos megkeresések növekedése miatt.

2014.12.11 17:15MTI
Fotó: archív

A jegybank csütörtökön publikált pénzügyi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti jelentéséből kiderül, hogy a pénzpiacot érintő kérelmek aránya így meghaladta az összes kérelem 80 százalékát. A biztosítási szektorban javulás tapasztalható a kérelmek számát és arányát tekintve is (a második negyedévben az arány 13 százalék volt). A tőkepiaci szektorra vonatkozó kérelmek már hosszú ideje nem képviselnek jelentős súlyt, ez a tendencia megmaradt az első félévben is. A pénztári szektort érintő kérelmek száma és aránya szintén marginális, ami a szektor súlyának csökkenésével (az állami szektorba történő visszalépésekkel kapcsolatos panaszok megszűnésével) magyarázható a jelentés szerint.

A gépjármű-hitelezéssel kapcsolatos megkeresésekben a fogyasztók jellemzően arról érdeklődtek, hogy az adott társaság az MNB nyilvántartása szerint "A" vagy "B" típusú ügynökként folytatta az adott időszakban tevékenységét. Az "A" típusú ügynök a pénzügyi intézmény nevében, annak kockázatára folytatta tevékenységét, míg a "B" típusú nem vállalhatott önállóan kötelezettséget. Az érdeklődést pedig az keltette fel, hogy a Fővárosi Törvényszék februárban semmisnek nyilvánított egy egyedi deviza gépjárműkölcsön szerződést, mivel a szerződést aláíró kereskedő "B" típusú ügynökként tevékenykedett.

A leggyakrabban tájékoztatási hiányosságok, elszámolások, ügynöki tevékenység, a folyószámlavezetéssel kapcsolatos jutalék/költség/díj mértéke miatt keresték meg a pénzügyi felügyeletet.

A jelentés nevesíti azt az öt-öt hitelintézetet és biztosítót, amelyek esetében piaci arányukhoz képest a legmagasabb volt az MNB-hez érkezett kérelmek aránya. A negatív listák azon intézményeket tartalmazzák, amelyekkel kapcsolatban legalább öt kérelem érkezett az MNB-hez a második negyedévben.

A pénzpiaci negatív lista első öt helyezettje a KDB, a Banif Plus, a Merkantil Bank, a CIB és az AXA, a biztosítók esetében pedig az MKB, a KÖBE, az Union, a Groupama és az Allianz. A negatív listavezetőknek önmagukhoz és a szektorátlagokhoz képest is romlott a kérelemarányuk a jelentés szerint.

Az első félévben 158 vizsgálatot zárt le a felügyelet, 292 szabálysértést állapított meg és 1,4 milliárd forint összbírságot szabott ki, ebből a díj- és költségemelés tárgyában lezárult vizsgálatok nyomán 1,2 milliárd forintot (86,5 százalék). Az utóbbi vizsgálatok augusztus végén zárultak le, összesen 1,9 milliárd forint bírságot róttak ki 136 intézményre és 139 pénzügyi szervezetet köteleztek arra, hogy visszatérítse a fogyasztók számára a jogtalanul felszámított díjakat.

Az MNB-nek piacfelügyeleti hatósági szerepkörében feladata a tőkepiaci termékek engedélyezése is. Az első félévben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok piacán hat kibocsátási programot engedélyezett a pénzügyi felügyelet és ezzel összefüggésben 1,387 milliárd forint keretösszegű alaptájékoztató és kapcsolódó hirdetmény közzétételét, míg a Blue Seven Group 665 millió forintnyi részvényének kibocsátási tájékoztatójára és hirdetményére vonatkozó engedélykérelmet elutasította.

A piacfelügyeleti eljárások keretében kilenc piacfelügyeleti eljárás, egy témavizsgálat és két célvizsgálat fejeződött be az első hat hónapban. A piacfelügyeleti eljárások közül egy esetben az MNB bennfentes kereskedelmet tárt fel, míg nyolc esetben jogosulatlan tevékenységet (befektetések engedély nélküli gyűjtése, illetve kezelése; bejelentés hiányában végzett ügynöki tevékenység; engedély hiányában történő záloghitelezés) szankcionált. Az ebben az időszakban kiszabott piacfelügyeleti bírság összege meghaladta az 1,5 milliárd forintot. A szankcionált vállalkozások ügyfélköre megközelítette a 10 ezret.

A piacfelügyeleti vizsgálatok közül kiemelkedik a Fortress-ügy, amelyben engedély nélküli tevékenységet állapított meg az MNB. A mintegy tízmilliárd forintos csalás több ezer ügyfelet érint, a pénzügyi hatóság büntetőeljárásokat kezdeményezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.