Lítium

Azt hiszi, őszi leveleket lát?

Az ismerős struktúra könnyen megtéveszti vizuális érzékelésünket; ha azt hiszi, hogy a képen őszi leveleket lát, akkor nagyon téved. Kattintás után eláruljuk, mi hozza létre az ismerős formákat.

2014.11.10 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Brookhaven National Laboratory

A fenti képen a Brookhaven National Laboratory képe látható, ám az - dacára a felismerni vélt struktúrának - nem őszi leveleket ábrázol. Hangulata ugyan valóban igazodik az aktuális dátumhoz, ám egy teljesen másik fizikai jelenséget lehet tanulmányozni a felvételen.

Az ugyanis egy akkumulátor belsejét mutatja, pontosabban a benne növekvő lítium faszerűen elágazó struktúráját. Ezt a brookhaveni kutatók úgynevezett transzmissziós elektronmikroszkópos technika segítségével tudták elkészíteni, mellyel az akkumulátor elöregedését vizsgálták atomi szinten.

Tehát a képen látható jelenség zajlik le minden lítiumalapú akkumulátorban, amikor az az idő múlásával veszíteni kezd kapacitásából. A folyamat pontos feltérképezése és megértése elvezethet bennünket jobb, fejlettebb nanotechnológiás telepek készítéséhez, melyekből az okostelefonoktól az elektromos járművekig szinte az élet minden területe profitálhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.