Hosszabb élettartamúak és biztonságosabbak is

Csúcs lítiumion-akkumulátorokat csináltak!

Új anyagok ás további tökéletesítések révén a Siemens kutatóinak sikerült biztonságosabbá és hosszabb szolgálati időtartamúvá alakítani a lítiumion-akkumulátorokat.

2014.09.13 12:27ma.hu

A német gazdasági és energetikai minisztérium által pénzelt Intrinsically Safe Battery (EiSiBatt) nevű közös kutatási projekt részeként a mérnökök új cella-kémiai egység fejlesztésén dolgoztak, amíg az kellően éretté vált az általános használatra. Az eredmény: mára lehetséges olyan lítiumion-akkumulátorokat alkotni, amelyek még túltöltés esetén is nagyon biztonságosak, és amelyek sokkal nagyobb számú töltés-kisütés ciklust bírnak ki (20 000), mint az előző legmagasabb érték (5 000).

Siemens-fotó

A lítiumion-akkumulátorok igen vonzó energiatároló rendszerek a nagy energia-sűrűségüknek köszönhetően. Siemens termékekben alkalmazási területük a hallókészülékek apró energiatárolóitól a daruk és szerszámgépek közepes rendszerein át az energia-hálózatok nagy tároló rendszereiig terjed.

Az új akkumulátor-cellák anódjai nem a szokásos grafitból vannak, hanem lítium-titanátból, a katódok pedig lítium-vasfoszfát helyett lítium-vasoxidból. Ezzel párhuzamosan a Siemens globális kutató részlegének, az erlangeni Corporate Technology-nak a kutatói olyan modellt dolgoztak ki, amely akkumulátor-rendszerek viselkedését szimulálja, amelyekben az újfajta cellák százai vannak összekapcsolva. Ez az eset áll fenn például nagy és kompakt tároló rendszerekben. Számos mérést és szimulációt követően a tudósok megértették az akkumulátorok viselkedését, és matematikailag  le tudták írni azok villamos, mechanikus és termikus tulajdonságait. A Siemens Drive Technologies divízió egy mérnöki csapata Chemnitzben pedig Siemens komponensekből kifejlesztette a kapcsolódó akkumulátor-menedzsment rendszert, amely a cellák töltési szintjét ellenőrzi.

A projekt résztvevői között volt a Clariant vegyianyag vállalat, a Leclanché akkumulátor-gyártó és a Centre for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg (ZSW).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.