Fire, fire

Előre látja a tüzet az okosakkumulátor

A Stanfordi Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni a tüzet okozó rövidzárlatokat.

2014.10.18 11:00ma.hu

A lítium-ion akkumulátorok kigyulladása világszerte egyre nagyobb gondot okoz a technológiai cégek számára. 2006-ban a Sony több millió laptopot volt kénytelen visszahívni, miután számos vásárló  jelezte, hogy kigyulladt a számítógépe, tavaly pedig egy egész flottára való Boeing 787 Dreamliner repülőgépet vontak ki átmenetileg a forgalomból a sorozatos meghibásodások miatt. A hibákat mindkét esetben azok a fém- és porszemcsék okozták, amelyek a gyártás során kerültek bele az akkumulátorokba.

Mivel egyre több számítástechnikai eszközben, repülőgépben és elektromos autóban használják a nagy teljesítményű lítium-ion energiaforrásokat, a cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy lehetőség szerint kiküszöböljék a fentiekhez hasonló fiaskókat. Nem véletlenül, hiszen ha kigyullad alattunk a repülőgép, az mindenképpen rosszat tesz az üzletnek. A problémával Ji Csui, a stanfordi egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora is tisztában van. „Annak a valószínűsége, hogy ilyen baleset történjen, egy a millióhoz – mondta a Quartznak nyilatkozva. – De ez is éppen elég nagy problémát jelent, figyelembe véve, hogy évente több százmillió számítógépet és mobiltelefont adnak el a gyártók.”

A Ji Csui vezette csapat nemrég egy olyan akkumulátort fejlesztett ki, amely „okos szeparátora” révén még azelőtt képes érzékelni a tüzet okozó rövidzárlatokat, mielőtt bekövetkeznének. A hagyományos lítium-ion elemekben egy vékony polimerréteg választja el az anódot a katódtól. Ha ez megsérül, az akkumulátor rövidzárlatot kaphat és belobbanhat. Csuiék azonban egy vékony rézréteggel vonták be a szeparátort, amely afféle szenzorként azonnal érzékeli, ha rövidzárlat fenyeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.