Menet

Tüntetés az internetadó ellen - percről percre

A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren kedd este. A felszólalók a törvényjavaslat visszavonását követelték, majd a budai Clark Ádám térre indultak a tiltakozók.

2014.10.28 18:38ma.hu

A szervezők hivatalosan is lefújták a mai tüntetést, de újabbra szólítanak fel: ha nem lesz változás az internetadóval kapcsolatban, november 17-én ismét tüntetni fognak.

20:25 VÉGE

Megható véget ért a közel 2 órás tüntetés: közösen elénekelték a tüntetők a magyar Himnuszt és hatalmas tapssal zárták a közösen töltött időt. "Ekkora tüntetést még nem látott Magyarország" mondta a szónok, mire a tömeg egyszerre azt kiabálta: "Ez csak a kezdet" illetve "Orbán takarodj". A szervezők arra kértek mindenkit, hogy békével menjenek haza. Néhányan a Kossuth térre invitálták a tömeget, de végül elhalt ez a kezdeményezés.

20:15

"Nem lesz netadó" - skandáljak, tele van a Klark Ádám tér, és még özönlik a tömeg. Felemelték a világító telefonokat.

"Hazaárulók", "Ruszkik haza", "Nem lesz netadó" - kiabálja a tömeg.


20:11

Rendőri kordon az Alagútnál. Teljesen tele a Klark Ádám tér, nem fér be a tömeg.

20:08

A Siklónál. A tüntetés vezetői hangosan azon tanakodnak, vajon mire vethetnek még ki adót: csokiadó, lépésadó, Felcsút-adó?

20:01

#nullanetado - mindenki készítsen fotót magáról és töltse fel a közösségi oldalakra - hívta fel a résztvevők és mindenki más figyelmét a szónok. Hogy az egész világ lássa, mi történik. Az Index szerint a tömeg 30-40 ezres, a helyszíniek ezt nem tudják megerősíteni, csak azt, hogy többen vannak, mint vasárnap.

19:55

A Várkert bazárnál tart a menet rendőri felvezetéssel és kísérettel, de a készenlétisek furgonokban ülnek, nincsenek rohamrendőrök a tüntetők közelében.


MINDEKÖZBEN DEBRECENBEN...

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a debreceni Kossuth téren 2014. október 28-án.

19:42

Gálik Péter Facebook-oldal

A szónok újfent arra kérte a résztvevőket, hogy tartsák fel a telefonjaikat, és továbbra is azt ismétlik: "Nem lesz netadó" - majd újra továbbindul a tömeg. Nagy a dugó, alig férnek el, az autók nyomják a kürtöket. A szónok a türelmüket kéri, és azt mondta, hogy egyetlen embert okolhatnak ezért az egészért, aki kitalálta az internetadót. Az autósoknak a tüntetők kiabálnak, hogy: ,,Aki dudál, velünk van!'' A sofőrök lelkesen reagáltak, hatalmas a hangzavar a Gellért-hegy lábánál.

19:41

Megálltak a budai hídfőnél, fentről fantasztikus látvány lehet a hatalmas tömeg.

19:37

Már az Erzsébet-híd felénél tart a tömeg. Ha átérnek a budai hídfőhöz az eleje, akkor meg fognak állni, hogy az egész hídon legyenek a tüntetők, de valószínűleg nem fognak felférni, mivel jóval többen vannak, mint vasárnap.

19:29

A tömeg elérte a hidat! Az eleje az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a vége pedig még nem tart az Astoriánál. Nincsenek provokálók, nincsenek rendbontók, pártjelvények, fegyelmezetten halad a tömeg fent a hídon.

19:24

A sor előlről nézve

Klotild-palotánál tartanak a tüntetők. "NEM LESZ NETADÓ" - kiabálják folyamatosan.

MINDEKÖZBEN SZEGEDEN...

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A tüntetők mobiltelefonjaikkal világítanak az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráción a szegedi Klauzál téren 2014. október 28-án.

19:10

A menet most érkezik az Astoriához, ahonnan az Erzsébet híd irányába fordul. A tüntetők száma folyamatosan gyarapszik, legalább annyian vannak, mint vasárnap. Sokan a Károly körúti ablakokból figyelik az eseményeket.

19:01

Az Astoria felé haladva, egy platós autó vezeti a tömeget, amin két hangfal is található, a szónok innen tájékoztatja a fegyelmezetten közlekedő tömeget. Épp a külföldi sajtó bírálatáról lehet hallani.

18:59

A tömeg a Deák térről az Astoria irányába halad. A szervezők a járókelőket szólítják fel arra, hogy csatlakozzanak a menethez. A vonulás békés, óriási rendőri készültséggel.

18:57 Tüntetési információk

"Az internetadó ellen tüntetők az ellen tüntetnek, hogy ne lehessen olyan politika Magyarországon, amelyik nem veszi figyelembe a magyar társadalom akaratát" - hangzik fel a tüntetési információ, majd megkérték a tüntetőket, hogy a felvezető autó után található molinó mögé csatlakozzanak és hagyják szabadon a villamos síneket.

"Éves szinten körülbelül 180 ezer forintot tenne ki az internetadó" - ilyen kalkulációkat hallhatnak a Róbert Károly körúton haladók. "Egy rendes YouTube-buli után 2000 Ft adót kellene megfizetni, ha onnan akarna zenét biztosítani a házigazda a házibuli társaságnak."

18:48

Rendőri felvezetéssel elindultak a tüntetők az Erzsébet téren át a Kiskörútra. A tömeg zúgása hallatszik: ,,Szabad országot, szabad internetet!'' Nem csak a rendőrök száma, de a tömeg is nagyobb, mint vasárnap volt!

Tüntetés az internetadó bevezetése ellen Budapesten - MTI Fotó: Marjai János


18:23

A két rövid beszéd után elindul a tüntető tömeg az Astoria irányába.

18:20

Százezren az internetadó ellen Facebook-oldal

Tele van a József nádor tér! A Százezren az internetadó ellen Facebook-oldal szerint "a 17 ezer ember, aki jelezte, az mind eljött és még mások is."

Elsőként a korábbi tüntetés szónoka köszöntötte a tüntetőket. Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója a teret teljesen megtöltő tömeg előtt azt mondta, azért a nulla kilométerkőhöz mennek, mert ezzel akarják megüzenni a kormánynak, hogy mennyi adót fizetnének az internethasználatért. "Az internetadó egy jelképe a kormány önkényuralmának" - hangoztatta, majd hozzátette: "sokan vagyunk, és a céljaink tiszták, éppen ezért az internetadó bevezetését meg tudjuk akadályozni".

Százezren az internetadó ellen Facebook-oldal


MINDEKÖZBEN PÉCSETT...

Tüntetés az internetadó bevezetése ellen Pécsett - MTI Fotó: Sóki Tamás

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a pécsi Széchenyi téren 2014. október 28-án.

18:10

Ismét a József Attila utcáig áll a tömeg. A tüntetők serege egyre hangosabb, kereplő- és sípszó hallatszik. A tömegben feltűnt egy indokolatlan Che Guevara zászló is a számtalan transzparens között. Nagy nehezen megkezdődött a tüntetés.

MINDEKÖZBEN GYŐRÖTT...

Tüntetés az internetadó bevezetése ellen Győrött - MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői Győrben 2014. október 28-án.

18:00

A vasárnapi tömegtüntetés után most új demonstrációk szerte az országban:
Budapest, kedd 18 óra, József Nádor tér – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS ITT
Nyíregyháza, kedd 18 óra, Kossuth tér
Pécs, kedd 18 óra, Széchenyi tér
Nagykanizsa, Kedd 18.00 óra, Erzsébet tér
Kiskunfélegyháza, kedd 18 óra, Petőfi tér
Vác, kedd 18 óra, Március 15. tér
Szeged, kedd 18 óra, Fidesz iroda előtt
Debrecen, kedd 18 óra, Kossuth tér
Kecskemét, kedd 17:30, Szabadság tér
Miskolc, kedd 18 óra, Városház tér
Esztergom, 18 óra, Széchenyi tér.

A budapesti tüntetésen az iwiw-alapító Várady Zsolt beszéde után vonulás: Erzsébet tér – Kiskörút – Astoria – Erzsébet híd – Clark Ádám tér. Ott a nulla kilométerkőnél újra kifejezik: nulla forint internetadót fogunk fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.