Túlállamosítás

LMP: jelenleg kapkodás zajlik a közoktatásban

Az LMP rendszerszintű átalakítást tart fontosnak a közoktatásban, hogy az a gyermekek mellett a szülők és a társadalom igényeit is figyelembe vegye.

2014.09.01 14:25MTI
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Erről Osztolykán Ágnes, a párt oktatáspolitikai szakszóvivője és Ikotity István országgyűlési képviselő beszélt hétfői, a tanévkezdés napján tartott budapesti sajtótájékoztatójukon.

Osztolykán Ágnes bírálta Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkárt, aki szerinte nem végzett rendszerszintű átalakítást, csak egy olyan köznevelési törvényt alkotott, amely számtalan módosításra szorult. A politikus a többi között az egész napos iskola kérdését említette, hozzátéve: az jelenleg csak egy kötelező napközit jelent, és nem a tananyag oktatásának széthúzását, egyénre szabását.

A szakszóvivő emellett kifogásolta, hogy már csak egy szűkített tankönyvlistából tanulhatnak a diákok, hogy a tankönyvterjesztés mellett már annak kiadása is államosított, és megismételte korábbi aggodalmát, miszerint kétségeket vet fel a kísérleti tankönyvek sikeressége.

Sérelmezte, hogy januártól tanfelügyeleti rendszer működik majd, mert szerinte az nem ad megoldást oktatás színvonalának ellenőrzésére, és kijelentette: továbbra sem működik hatékonyan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Mindezt úgy összegezte: a túlállamosítás zavarában egyelőre kapkodás folyik.

Ikotity István azt mondta: jelenleg Magyarországon működik Európa legcentralizáltabb oktatási rendszere, amely nem ad teret a szabadságnak, a kezdeményezésnek, az autonómiának, ehelyett "információkat tölt tölcsérrel a diákok fejébe". A párt ezen változtatna, a készségek, a képességek fejlesztésére helyezné a hangsúlyt – mondta.

A legfontosabb szempontnak azt ítélte meg, hogy jól képzett, kreatív munkaerő jöjjön létre az országban. Szerinte egy magas színvonalú oktatás kialakításával olyan országokat követnénk, amelyek lényegesen előrébb járnak a gazdasági fejlődésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.