Káosz

Bajnai: "erőszakos kontárság" jellemzi a kormány közoktatás-politikáját

Bajnai Gordon szerint erőszakos kontárság jellemzi a kormány közoktatás-politikáját, ami káoszt, bizonytalanságot okozott.

2013.08.30 13:09MTI
Bajnai Gordon (Fotó: MTI)

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzat még el sem fogadott rendeletekre hivatkozva, törvénytelen szóbeli utasításokkal próbálja iránytani az iskolákat, míg a tanárok helyenként napi 16 órát dolgoznak, hogy orvosolják az új iskolarendszer hibáit.

Hozzátette: a közoktatás központosítása elképesztő bürokráciát hozott létre, az iskoláknak még ceruzabeszerzéskor is az országos intézményfenntartóhoz kell fordulniuk.

Véleménye szerint az államosítás függő helyzetbe hozta a pedagógusokat: akinek konfliktusa van, az ország másik végében sem kaphat állást, mert a munkáltató mindenhol a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Az Együtt-PM vezetője szerint politikai szempontok alapján döntenek az iskolaigazgatók kinevezéséről, ugyanakkor országszerte száz intézménynek nincs vezetője.

Bajnai Gordon szerint kaotikussá vált a tankönyvrendelés is: a terjesztést államosították, az árrés 13-ról 20 százalékra emelkedett, a tankönyvek árát pedig már nyáron ki kellett fizetniük a szülőknek. Emlékeztetett arra, hogy pártja korábban egy fehér könyvet dolgozott ki az oktatási rendszer átfogó átalakítására.

Ennek része, hogy újra a helyi közösségek és a szakmai testületek döntésén múlik majd, ki vezesse az iskolát, visszaállítják az iskolák gazdasági és szervezeti önállóságát, az önkormányzatok pedig visszakapják a fenntartói jogokat.

Az Együtt-PM megszüntetné a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, és újra versengő szolgáltatókra bízná a tankönyvterjesztést. Lehetővé tennék továbbá, hogy az idős pedagógusok ismét dolgozhassanak a nyugdíj mellett, a gyesről visszatérő anyák pedig részmunkaidőben taníthatnának - sorolta. Bajnai Gordon kitért arra, hogy a kormány 9,6 milliárd forintot biztosít a szombathelyi Haladás-stadion és -sportcsarnok létesítésére.

A volt miniszterelnök azt mondta: ennyi pénzből a mindennapi testnevelés órákhoz szükséges, hiányzó 460-ból 130 tornatermet meg lehetne építeni az országban, és ha kormányra jutnak, ők elsőként a gyermekek érdekeit fogják nézni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.