Fejér Megyei Hírlap

Kövér László: kihívás a népesedés

"Nemcsak Európában, hanem az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik".

2014.08.23 10:05MTI
Forrás: Wikipedia

Kövér László az interjúban hangsúlyozta: amennyiben a következő tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget. Hozzátette, hogy Magyarország társadalma "viharos gyorsasággal" öregszik, ráadásul a fejlettebb, jobban fizető államok elszívják a magasan képzett munkaerőt.

A házelnök úgy vélte: ha a nemzetek azt a pénzt, időt, energiát, amelyet az elmúlt években feleslegesen elpazaroltak, csak kis részben is gazdaságfejlesztésre, a halmozottan hátrányos helyzetűek képzésére fordították volna, akkor csökkenteni lehetett volna a fejlettségi mutatók közötti különbségeket.

A 2014-ben induló fejlesztési ciklus fő prioritásának a gazdaságfejlesztést nevezte. "Fontos, hogy a régióban megerősödjék a polgári középosztály, vagy ha úgy tetszik, a vállalkozó osztály, amely mindig tőkeszegény és gyenge volt, ráadásul a szocializmus még ki is véreztette" - fogalmazott.

Megjegyezte: az elmúlt negyedszázadban a gazdasági növekedés számai mögött elsősorban nem a hazai kis- és középvállalkozások sikerei álltak, hanem a külföldi multinacionális cégek teljesítményei. Amennyiben a hazai vállalkozások történelmi hátránya csökken, akkor az állam ereje is megnövekedhet - mondta.

Kövér László kiemelte: nemcsak Európában, hanem az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik, amelynek egyik fő küzdőtere Európa. Szerinte a fő kérdés, hogy kik hozzák meg az emberek mindennapjaira alapvetően ható döntéseket: "az államok vezetői, akik valamiféle felhatalmazást kapnak a saját választóiktól, vagy azok az arctalan, névtelen, homályba burkolózó, de hús-vér emberek által irányított gazdasági vagy tudatformáló háttérhatalmak, amelyek viszont nem viselnek felelősséget".

A házelnök jelezte: az ukrán válság is világosan megmutatta, hogy az európai döntéshozóknak alig van beleszólásuk a folyamatokba, miközben "a tengerentúlról diktálják a szabályokat és a tempót". Ezért is fontos az erős nemzetállamok közössége, hiszen a nemzetállamok léte egyenlő a demokráciával - mondta.

Kövér László úgy vélte: az elmúlt négy évben a regnáló jobbközép kormány ellen indított politikai támadásokat azért kellett és kell komolyan venni, mert "az Európai Unión belül egyfajta lopakodó hatáskörbővítés zajlik".

"Kialakul a politikai erőviszonyokra épülő szokásjogrendszer, amelynek viszont a közepes és kis államok mindig a vesztesei lesznek. Csak az egymásrautaltság felismerése és az összefogás vezethet eredményre, ezért is érdemes kiemelni a Visegrádi Négyek gyakorlatias együttműködését, amely eddig is sok sikert hozott" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.