Augusztus 20.

Így készüljünk a délutáni és esti órákra

Menekülési útvonalakat alakítottak ki arra az esetre, ha a rakpartokat bármi miatt ki kellene üríteni.

2014.08.20 15:50ma.hu

Az időjárás-előrejelzések szerint esőre és zivatarra országszerte számítani lehet augusztus 20-án, de az erős széllökésekkel és villámlással érkező viharoknak kicsi az esélye. Az egész nap ülésező és az ünnep szempontjából releváns adatokat értékelő operatív törzsben a katasztrófavédelem is képviselteti magát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Vízjelző Szolgálat augusztus 20-i előrejelzései szerint 10-20 milliméter közti csapadékra az ország teljes területén számítani lehet, amely akár rövid idő alatt, intenzívebb záporként is lehullhat. A záporokat kis valószínűséggel dörgés, villámlás és 40-50 kilométer/órás széllökések kísérhetik, az ennél erősebb széllökéseknek és a viharos időjárás kialakulásának azonban országszerte igen kicsi a valószínűsége.
 
Az időjárás-előrejelzés szerint a délutáni és kora esti órákra csökken a csapadék esélye, amely a késő esti, illetve éjféli óráktól ismét megnövekszik és nagyobb mennyiségű csapadék, valamint zivatar várható országszerte. A legtöbb csapadékra a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység térségében kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az ország egész területére elsőfokú (citromsárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt, elsőfokú riasztás pedig jelenleg Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye egyes térségeire van érvényben. A kiadott riasztásokról és az időjárás várható alakulásáról a nap folyamán a katasztrófavédelem az okostelefonokra és táblagépekre optimalizált és ingyenesen letölthető VÉSZ alkalmazáson keresztül üzeneteket küld a felhasználóknak.

A budapesti esti tűzijáték tűzvédelmi biztosítása érdekében a rakpartokon tizenhat tűzoltójármű, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll majd készenlétben, összesen csaknem kilencven tűzoltóval. A kilövési helyeken kívül az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, a hídfőknél, illetve a Parlamentnél lesznek tűzoltóegységek, amelyek este hat órakor foglalják el kijelölt helyüket.
 
A katasztrófavédelem szakemberei az állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét előzetesen bejárták, ennek során megvizsgálták a menekülési útvonalakat, a tűzivíz-lelőhelyeket és az esetleges veszélyforrásokat. A szervezők – a katasztrófavédelem útmutatásai alapján – menekülési útvonalakat alakítottak ki arra az esetre, ha a rakpartokat bármi miatt ki kellene üríteni. Ezeket az útvonalakat jól látható táblák jelölik. A rakpartokon kiépített hangosítási rendszeren keresztül – amely alapesetben a Petőfi rádió élő adását sugározza – a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kapnak a teendőkről és a kiürítés rendjéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.