Nem Hawaii, de...

Gyermekrák Alapítvány: jogszerű tevékenység Floridában

A szervezet által alapított és az Egyesült Államokban bejegyzett Children Cancer Foundation Inc. a törvényi előírásoknak megfelelően, jogszerűen végzi tevékenységét az Egyesült Államokban.

2014.08.07 13:55MTI
Freedigitalphotos hywards

Az alapítvány azzal vádolta a Magyar Nemzetet és a TV2-t, hogy kedden olyan anyagokat közölt, amelyek alkalmasak arra, hogy rontsák a szervezet jó hírnevét. Az MTI-vel kedden azt közölte a floridai hatóság, hogy az alapítvány még nincs bejegyezve, szerdán viszont jelezték, hogy azóta megtörtént a bejegyzés.

Közleményében a Gyermekrák Alapítvány emlékeztetett: kedden a Magyar Nemzetben Floridában is téma Baloghék ténykedése címmel jelent meg cikk, valamint a TV2 Tények műsorában Floridában is nyomoznak a Gyermekrák Alapítvány amerikai testvérszervezete után címmel közöltek hírt.

Kiemelték: a Floridai Mezőgazdasági és Fogyasztói Szolgáltatási Hivatal (FDACS) szóvivője, Erin Gillespie szerint a Gyermekrák Alapítvány által alapított és az Egyesült Államokban bejegyzett Children Cancer Foundation Inc. a törvényi előírásoknak megfelelően, jogszerűen végzi tevékenységét az Egyesült Államokban.

Helyi idő szerint kedden az FDACS ugyanakkor azt közölte az MTI-vel is, hogy nincs bejegyezve Floridában a Gyermekrák Alapítvány ötéves amerikai szervezete, a Children Cancer Foundtaion Inc., de az eljárás folyamatban van.

A hírügynökség azt követően érdeklődött a FDACS-nál, hogy a Magyar Nemzet keddi számában közölte: vizsgálatot kezdeményeznek Floridában a Balogh István-féle Gyermekrák Alapítvány amerikai szervezete ellen. A lap szerint ennek hátterében az állhat, hogy a FDACS az elmúlt hónapokban hiába próbálta felvenni az alapítvánnyal a kapcsolatot, hogy tisztázza, pontosan milyen tevékenységet végeznek Floridában.

A Magyar Nemzet cikkében azt írta, hogy a Children Cancer Foundationt New Yorkban alapították 2009-ben, és 2011-ben Floridában is bejegyezték. Ám ez utóbbi államban ahhoz, hogy gyűjthessen adományokat, a jogszabályok szerint megfelelően kellett volna regisztráltatnia magát az FDACS-nél, és a későbbiekben többek közt rendszeresen tájékoztatnia kellett volna a hivatalt arról, mennyi adományt gyűjtött és azt mire költötte.

"Ezt a jótékonysági szervezetet nem jegyeztették be Floridában, ahogy azt a törvény megköveteli" - írta e-mailben helyi idő szerint kedden a Children Cancer Foundationről az MTI megkeresésére Erin Gillespie, a FDACS biztosának sajtótitkára. "Megpróbáltunk kapcsolatba lépni velük, de nem kaptunk választ, ezért az információt elküldtük a nyomozati egységünkhöz. A jótékonysági szervezet kapcsolatban áll a Fogyasztói Szolgáltatási Részlegünkkel és a bejegyeztetésén dolgozik" - tette hozzá.

"A Children Cancer Foundation, Inc.-et semmilyen hatóság, sem írásban sem telefonon nem kereste meg, noha a nap 24 órájában telefonon, email-en elérhető vagyok" - írta kedden Balogh Klaudia, a Children Cancer Foundation kommunikációs igazgatója.

Az FDACS később, helyi idő szerint szerdán már azt közölte, hogy bejegyezték Floridában a Children Cancer Foundationt. Erin Gillespie rámutatott, hogy az alapítvány most már megfelel a floridai törvényi erőírásoknak, amelyek szerint regisztráltatnia kell magát ahhoz, hogy az állam területén adományokat gyűjthessen.

Honlapja szerint az alapítvány 2012 június óta több rendezvényt, egyebek között sporteseményeket, adománygyűjtést, kirándulást és karácsonyi ajándékosztást szervezett Floridában beteg gyermekek megsegítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.