Kölcsönös bezárás

Észt-magyar: a jó kapcsolathoz nem kell nagykövetség?

Átszervezi magyarországi képviseletét Észtország, és szeptember 30-ával bezárja nagykövetségét Budapesten - döntött a tallinni kormány.

2014.07.25 12:21MTI

Az erről szóló közleményt csütörtök este feltették az észt külügyminisztérium honlapjára. Ebben azt írták, hogy a magyarországi teendők ellátására egy másik országban akkreditált nagykövetet jelölnek majd.

A közlemény ugyanakkor kiemelte, hogy a jövőben is megmarad az Észtország és Magyarország közötti jó, szoros kapcsolattartás úgy az Európai Unióban, mint a NATO-ban.

Urmas Paet észt külügyminiszter csütörtöki sajtóértekezletén a döntés indoklásaként a Hszinhua beszámolója szerint kijelentette: "rugalmas kell hogy legyen a külügyi szolgálat. Képesnek kell lennie új nagykövetségek megnyitására, és amikor szükséges, be kell zárni néhányat, költségvetésünk nem végtelen".

Hozzátette: megvizsgálták a gazdasági adatokat, a külkereskedelmi számokat, valamint a konzuli eseteket is. "Úgy határoztunk, hogy ésszerű bezárni a (budapesti) nagykövetséget, és a (felszabaduló) forrásokat másutt felhasználni" - mondta.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter július 17-én bejelentette, hogy tervbe vette a tallinni nagykövetség bezárását. Hangoztatta, minél racionálisabban akarják felhasználni az adófizetők pénzét. Vannak országok, ahol a közvetettebb jelenlét is elég, máshol viszont határozottabban kell megjelennie Magyarországnak. Ezért összevonják a tallinni nagykövetséget a Helsinkiben lévővel, mert Tallinnban van magyar intézet, amely elláthatja a kulturális diplomáciai feladatokat, és Helsinki közel van - mondta.

A magyar külképviseleti rendszer átalakításával kapcsolatban Navracsics Tibor hangsúlyozta: az a fontos, hogy "magyar ember a világban védettség nélkül nem maradhat". Olyan külképviseleti hálóra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy ha a világ bármely pontján magyar állampolgárt baj ér, elérhető távolságban legyen a védelem - fogalmazott.

Észtországnak a magyar fővárosban Bereczki András személyében van tiszteletbeli konzulja.

Az észt külügyi közlemény kiemeli, hogy a budapesti Észt Intézet folytatja tevékenységét.

A tallinni közlemény szerint a Magyarország észt konzuli hatáskörében lévő Horvátországban és Szlovéniában az észt érdekeket más követségekről fogják képviselni.

Észtország tavaly Indiában nyitott meg nagykövetséget, és azt tervezi, hogy Brazíliában is létesít képviseletet. Az észt törvényhozás külügyi bizottsága pedig arról határozott, hogy az ország fejleszti diplomáciai kapcsolatait Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben - írta a Hszinhua.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.