Lapértesülés

A bécsi nagykövetségnek dolgozott a kettős ügynök

Nem a berlini, hanem a bécsi amerikai nagykövetségről irányították a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) azon munkatársát, akit az Egyesült Államoknak való kémkedéssel gyanúsítanak.

2014.07.12 16:54MTI

A Der Spiegel című német hírmagazin értesülései szerint a 31 éves kettős ügynök általában Salzburgban találkozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a bécsi követségen dolgozó munkatársaival, akiknek pénzért adott el titkos dokumentumokat 2012 és 2014 között.

A Spiegel szerint az osztrák megoldás csökkentette annak veszélyét, hogy felfedik a kettős ügynököt. Ugyanakkor a lebukást követően a német szövetségi ügyészség által indított vizsgálat komoly fejtörést okozhat a bécsi ügynököknek, mivel ha büntetőeljárás indulna ellenük Németországban, ott nem élveznének diplomáciai immunitást - állította a lap.

Az őrizetbe vett ügynök a Spiegel információi szerint részletes személyleírást adott két CIA-ügynökről, akikkel kapcsolatban állt. A nyomozók jelenleg is próbálják azonosítani az illetőket.

A Spiegel honlapján arról is beszámolt, hogy a nyomozók pszichológiai vizsgálatnak vetették alá a lebukott kettős ügynököt.

Washington hivatalosan továbbra sem nyilatkozott a kémkedési ügyben. Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön azt mondta az ügyről, az amerikaiak által megszerzett információk "nevetségesek", a botrány által okozott politikai károk ellenben aránytalanul súlyosak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.