Állítólag Amerikának is kémkedett

Német kettős ügynök - Washington nem kommentál, de kész együttműködni

Washington együtt fog működni Németországgal az állítólag az Egyesült Államoknak is dolgozó német kettős ügynök tevékenységével kapcsolatos kérdések megoldásában.

2014.07.07 19:46MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Josh Earnest, a washingtoni Fehér Ház szóvivője nem kívánta kommentálni a napokban kirobbant botrányról szóló híreket.

Earnest elmondta, tisztában vannak azzal, hogy az előző héten őrizetbe vettek egy német állampolgárt, amiért állítólag az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott, hangsúlyozta azonban, hogy addig nem kommentálhatja a történteket, amíg tart a kivizsgálás Németországban.

A kémkedésről szóló értesüléseket német hírszerzői források és politikusok is megerősítették. Német sajtóhírek szerint a BND 31 éves munkatársa 2012 óta dolgozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), amelynek mintegy kétszáz dokumentumot adott át.

Angela Merkel kancellár hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy amennyiben igazak az Egyesült Államoknak is dolgozó kettős ügynökkel kapcsolatos vádak, az egyértelműen ellentétben állna azzal, amilyennek lennie kellene a "partnerek közötti együttműködésnek".

A fehér házi szóvivő rendkívül fontosnak nevezte az Egyesült Államok és Németország közötti viszonyt. "Nagyon szoros a kapcsolatunk. Partnerségünk a kölcsönös tiszteletre, az évtizedek óta tartó együttműködésre és a közös értékekre épült" - tette hozzá

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.