Valóságos kémregény

Berlin-Washington kémháború: német kettős ügynök, a CIA is érintett

Felkérték John Brennant, a CIA igazgatóját, hogy tájékoztassa a kongresszus legfontosabb tagjait a botrányról, amely feszültebbé teheti a Washington és Berlin közötti viszonyt.

2014.07.07 22:08MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/basketman

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) érintett az állítólag az Egyesült Államoknak is dolgozó német kettős ügynök ügyében - mondta hétfőn két, az ügyet jól ismerő amerikai tisztségviselő. Egyikük arról számolt be, hogy felkérték John Brennant, a CIA igazgatóját, hogy tájékoztassa a kongresszus legfontosabb tagjait a botrányról, amely feszültebbé teheti a Washington és Berlin közötti viszonyt.

Nem tudni, hogy megtörtént-e már a törvényhozók tájékoztatása, az ügynökség eddig nem kommentálta az erről szóló híreket. Múlt szerdán vették őrizetbe a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát, amiért a vádak szerint az Egyesült Államoknak kémkedett.

A média szerint a titkosszolgálat munkatársa információkat szolgáltatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti (Bundestag) bizottság munkájáról is. A kémkedésről szóló értesüléseket német hírszerzői források és politikusok is megerősítették. Sajtóhírek szerint a BND 31 éves munkatársa 2012 óta dolgozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), amelynek mintegy kétszáz dokumentumot adott át.

A név nélkül nyilatkozó amerikai források nem árultak el további részleteket. Josh Earnest, a washingtoni Fehér Ház szóvivője néhány órával korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni Németországgal az ügynök tevékenységével kapcsolatos kérdések megoldásában. Hozzátette azonban, hogy addig nem kommentálhatja a történteket, amíg tart a kivizsgálás Németországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.