Nyikita Hruscsov le is írta

Putyin azért ilyen, mert "Sztálin az ő hőse"

Hruscsov unokája könyvében Putyin viselkedését KGB-neveltetésével magyarázza.

2014.05.20 14:40MTI

Nyikita Hruscsov egykori szovjet pártfőtitkár és kormányfő unokája szerint az a mód, ahogyan Vlagyimir Putyin orosz elnök cselekszik, KGB-(szovjet titkosszolgálat) neveltetéséből adódik.

"Sztálin az ő hőse" - jelentette ki legújabb könyvének bemutatóján Bécsben. Nyina nagyapja Nyikita Hruscsov legidősebb fia, Leonyid volt. Amikor Leonyid Hruscsov életét veszítette a második világháborúban, Nyikita Hruscsov adoptálta kétéves kislányát, Juliát, Nyina későbbi anyját. Ily módon Nyikita Hruscsov Nyina biológiai dédapja és "jogi" nagyapja. Nyina apja, Lev Petrov 1970-ben halt meg 47 éves korában.

Putyin többször bírálta Hruscsovot, amiért 1954-ben Ukrajnának "ajándékozta" az addig Oroszországhoz tartozó Krím félszigetet az akkori Szovjetunió keretein belül. A Krím visszacsatolásával Putyin az oroszok nemzeti büszkeségét akarta visszaadni - mondta Hruscsova. Most Putyin "szinte Európa kapuinál áll" - állapította meg.

Hruscsova szerint Európának egységesnek és határozottnak kellene mutatkoznia, "fegyverek nélküli tárgyalásokat" kellene folytatnia Oroszországgal. A szerző, aki a New York-i New School University egyetemen a nemzetközi kapcsolatok professzora, úgy véli, a NATO semmilyen fenyegetést nem jelent. Emlékeztetett, hogy Putyin hatalomra kerülésekor szintén azt mondta, a NATO nem jelent veszélyt, mert Oroszország európai ország.

Putyin és Barack Obama amerikai elnök Hruscsova szerint nem érti egymást, pedig közös vonásaik is vannak, például mindketten hajlamosak arra, hogy mindent ellenőrzésük alatt tartsanak. Putyin nem kedveli Obamát, és ez zavarja az amerikai elnököt, aki azt akarja, hogy "mindenki szeresse őt". A Krím félszigeti akcióval Putyin azt üzente az amerikaiaknak, ha még a barátaik után is kémkednek, Irak ellen háborút indítanak, akkor az oroszok miért ne léphetnek a Krímben és Ukrajnában?

Könyvének Az elveszett Hruscsov - utazás az orosz észjárás Gulagjára (The Lost Khrushchev - A Journey into the Gulag of the Russian Mind) címet adta. Az "elveszett Hruscsov" a nagyapa, Leonyid, aki 1943-ban vadászpilótaként gépével lezuhant. A szovjet propaganda azt terjesztette róla, hogy életben maradt, dezertált és a nácikkal kollaborált, végül elfogták, és Sztálin mint "árulót" kivégeztette. Hruscsova könyvében idézi Vjacseszlav Molotovot, Sztálin befolyásos külügyminiszterét, aki a szemébe mondta, mikor még kislány volt, hogy az egész történet "ostobaság". Ebből arra következtet, hogy "aki a Kremlről valamit ír, hazudik".

A szerző behatóan elemzi az orosz jellemet és a "szellemi Gulagot", amelyet egyik kritikusa "a zsarnokságra és paranoiára való hajlamként" jellemzett. Anyjáról azt írja, hogy "ő is a Gulag terméke volt, nem a lágerek fizikai brutalitásáé, hanem a mentalitásuké".

A jelenlegi orosz elnököt könyvében úgy ábrázolja, mint egy modern cárt, aki a hagyományos értékek jegyében kormányoz, a nyugati dekadenciát elveti, és egy újszovjet ország lebeg a szemei előtt. Bírálja a szocsi téli olimpiát is: az orosz versenyzőkre hulló éremesőben sok mindent manipulált volt, és a rendezvény környezeti kára felmérhetetlen - vélekedett Nyina Hruscsova.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.