Szocsi 2014

Krími tatárok: Putyin a görögökkel takarózik

Az orosz elnök óvatosságra intett a krími tatárok őslakosokká nyilvánításával kapcsolatosan.

2014.05.16 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

Vlagyimir Putyin a Fekete-tenger parti Szocsiban találkozott a márciusban Oroszországhoz csatolt területen élő, de a második világháború idején a Krímből tömegesen kitelepített népcsoport képviselőivel.

Az orosz elnök kijelentette, nagy körültekintésre van szükség az őslakos státus megadásával kapcsolatban, nehogy a problémát megoldva egy másik keletkezzen.

Az őslakossá nyilvánítás ügyét Ajder Musztafajev, a krími tatárok nemzeti mozgalmának egyik képviselője vetette fel a megbeszélésen, amelyet napra pontosan két hónappal azt követően tartottak meg, hogy a Krímben népszavazást rendeztek a terület Oroszországgal való egyesüléséről. Musztafa Dzsemiljev, az ukrán parlament képviselője szerint a referendumon a krími tatárok közül alig vettek részt. Dzsemiljevet április végén öt évre kitiltották a március 16-i népszavazás eredményeként Oroszországhoz csatolt korábbi ukrán autonóm köztársaságból.

A hivatalos krími adatok szerint a március 16-án tartott krími népszavazáson résztvevők 97 százaléka szavazott igennel a csatlakozásra. A múlt kedden ugyanakkor a Forbes amerikai honlap és a TSZN ukrán televízió hírportálja azt közölte, hogy a hivatalos adatoknál jóval kevesebben, a lakosság csupán 30 százaléka vett részt a szavazáson és csak a voksolók fele támogatta az Oroszországhoz csatlakozást.

A Szocsiban tartott pénteki találkozón a krími tatárok egy másik képviselője arra kérte az orosz államfőt, hogy a Krímet is kapcsolják be "az Oroszországi Föderáción kívül élő honfitársak hazatelepítési programjába". Vlagyimir Putyin erre a felvetésre is visszafogottan reagált, hangoztatva: biztos benne, hogy a krími tatároknak sem tetszene, ha a hazatelepítettek elvennék tőlük a munkahelyeket.

A találkozó napján jelentette be Szerhij Akszjonov, a Kreml által kinevezett ideiglenes krími kormányzó, hogy június 6-ig betiltottak minden tömeges rendezvényt a félszigeten. A politikus a kelet-ukrajnai eseményekre hivatkozott. A BBC orosz nyelvű adásának holnapján azonban emlékeztettek rá: vasárnap lesz 70 éve, hogy Sztálin parancsára a krími tatárokat tömegesen kitelepítették a Krím félszigetről. Azzal vádolták őket, hogy együttműködtek a náci megszállókkal. A tatárok egyebek között Szimferopolban, a Krím székhelyén nagygyűlést akartak tartani az évfordulón.

Vlagyimir Putyin áprilisban aláírta azt a rendeletet, amely az örmény, bolgár, görög, krími tatár és német népesség rehabilitációját írta elő. Utasítást adott a sztálini korszakban üldözött népek nemzetiségi-kulturális autonómiájának megteremtésére és az anyanyelvükön való általános iskolai oktatás biztosítására. Putyin egyúttal a Krím félsziget fejlesztésével foglalkozó állami bizottság létrehozataláról is rendelkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.