Olvasson kevesebbet, tudjon meg többet!

Napi összefoglaló: nem jön a gázolaj Keletről, de Paks bővülhet

Megkezdődtek az érettségik, hétfőn magyarral kezdtek a diákok, kedden tovább folytatódik a megmérettetés, ezzel párhuzamosan megalakul az új parlament.

2014.05.05 20:32ma.hu

Nem volt nehéz a magyar érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődtek meg a tavaszi érettségik. Az idei matúrán összesen közel 118 ezer diák ad számot tudásáról.
A magyar középszintű írásbeli 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc állt a rendelkezésükre. Ezzel kellett megbirkózniuk >>> Néhány tételt gondolkodtatónak, a szövegértéses feladatot kifejezetten könnyűnek tartották a diákok. A Magyartanárok Egyesülete szerint remek szövegalkotási feladatok voltak, de a szövegértés túl könnyű lett.

Kőolaj nincs, a mag azonban hasad

Az orosz Transznyefty leállította a Magyarországra is szállító csővezeték ukrajnai szakaszának működését, így nem jut el orosz gázolaj sem Ukrajnába, sem Magyarországra. Soha jobbkor nem jöhetett volna a hír, miszerint őszre meglehet az első fontos engedély az új atomerőművi blokkok létesítéséhez. Atom van bőven: Másfél kilogramm, feltehetően U-235-ös izotópot tartalmazó radioaktív anyagot foglalt le egy bűnözői csoporttól az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítása az ukrajnai Csernyivci (Csernovic) megyében.

Árad a víz

A többnapos zivataros időszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi eső esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott. Ehhez képest számos százhalombattai lakóépületet és közintézményt öntött el kisebb-nagyobb mértékben a víz a szombaton a városra zúduló felhőszakadáskor, a kárfelmérés még zajlik, a helyi rendezvényközpont mélygarázsában csaknem egymilliós a becsült kár. Még jó, hogy már jelentkeznek a hétvégi viharok károsultjai a biztosítóknál!
A legújabb fejlesztéső, úgynevezett okosernyő prototípusában beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre. A begyűjtött adatokból aztán majd csak jut valami kézzel fogható előrejelzésre. Sajnos, az Antarktisz keleti részén is folyhat a víz, bekövetkezhet ugyanis egy végzetes jégolvadás, amely néhány évezred alatt drámaian, több méterrel megemelheti a világtengerek szintjét.

Megalakul az új parlament

Alakuló ülést tart kedden az Országgyűlés. A tanácskozást Áder János köztársasági elnök nyitja meg, aki - Orbán Viktor személyében - javaslatot tesz az új miniszterelnökre. Nem fogják kitalálni, ki lesz az! Mindenesetre Rogán marad a Fidesz frakcióvezetője, s újra Kövér Lászlót javasolja házelnöknek a Fidesz-KDNP.

Őket nem engedik el

A Boko Haram iszlamista szervezet több mint kétszáz diáklányt rabolt el Nigéria északkeleti részén a múlt hónapban. Rabszolgaság, kényszerházasság a sorsuk.
Vádat emelt az ügyészség azzal a túlkoros kilencedikes diákkal szemben, aki februárban minden ok nélkül összeverte egy osztálytársát egy zalaegerszegi szakiskolában.
Rezesová beteg - elhalasztották a tárgyalást. "A milliomos is lehet beteg" - hangsúlyozta a bírói tanács elnöke, aki azt kérte a sajtótól, hogy kerülje az alaptalan sejtetéseket, hátsó gondolatokat.
Madeleine-ügy: nem adják fel a kutatást - brit szakértők olyan érzékelőkkel is végigpásztázzák a környéket, amelyek "belátnak" a földfelszín alá.

Ők elmentek

Még megérte vasárnap 80. születésnapját, hétfőn azonban a moszkvai Botkinszkaja kórházban elhunyt Tatjana Szamojlova orosz színésznő, a Szállnak a darvak és az Anna Karenina című szovjet filmek főszereplője.
Elhunyt Major István, a magyar atlétika egyik legeredményesebb versenyzője; a magasugró a hetvenes évek elejének háromszor nyert fedettpályás Európa-bajnokságot.

Ők pedig visszatértek

Másfél évig reménykedtek, hogy egyszer még visszatér a családhoz az a kutya, akinek még a Sandy hurrikánban veszett nyoma. Ám amikor tovább akartak lépni, a menhelyen meglepetés várta őket.

Harminc év után találta meg édesanyját - épp anyák napja előtt Wiik, aki a Finnország nyugat partvidékén fekvő Nykarlebyben, egy rókafarmon gazdálkodik. Örökbeadása előtt Ho Liu Ming-fennek hívták.

Rossz kilátások

Rendőrök zárták le a Citadellát, a sorompónál senkit sem engedtek tovább, turistacsoportokat sem. A rendőrök azt közlték az oda érkezőkkel, hogy végrehajtási eljárás van folyamatban.
Azonban törvénytelennek nevezte a Citadellánál folyó eljárást a létesítmény éttermét üzemeltető cég ügyvezetője.

Szárnyaló képzelet

Százezer néző szeme láttára csapódott a földbe a 77 éves pilóta, aki a közlések szerint több mint 60 éve repült, és az elmúlt 25 évben rendszeresen mutatott be veszélyes manővereket ezzel a repülőgéptípussal. Most azonban nem járt szerencsével...

Életét vesztette egy fociszurkoló Brazíliában, miután a hamarosan kezdődő világbajnokságnak otthont adó város, Recife egyik stadionjából kidobott vécécsésze fejen találta.

Van képünk hozzá

Totálkárosra törte Audiját a norvégok bepiált olimpiai bajnoka. A kétszeres arany-, egyszeres ezüst- és bronzérmes sífutó részegen ült autóba, majd balesetet okozott. Tettét maga ismerte el a rendőröknek.

Tragédia Lengyelországban: az egyik autó becsúszott egy pótkocsi alá, majd egy újabb autó hátulról rohant bele. A család meghalt, egy pici túlélőjük maradt hátra. Képek és videó!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.