Színről színre

Greenpeace: a paksi közmeghallgatás színjáték csak

Miképp kezdődhet el az engedélyezési eljárás egy olyan több ezermilliárd forintos projektről, melyről semmilyen társadalmi vita nem volt, és melyet "az ország lakosainak többsége nem támogat"?

2014.05.05 19:58MTI
Fotó: Facebook/Greenpeace Hungary Archív

A szervezet közleménye szerint a közmeghallgatás "csak színjáték", amelyben nem a megfelelő helyen, nem a megfelelő időben és nem a megfelelő kérdéseket tárgyalják. Paks II.-ről nem lehet érdemi szakmai és társadalmi vitát folytatni a szükséges beruházások háttérszámításainak, környezetvédelmi, nemzetgazdasági, társadalmi hatásainak ismerete nélkül - jelentették ki.

"Bár a telephely-engedélyezés ezzel a közmeghallgatással lényegében elkezdődött, alapvető információk hiányoznak az építendő erőművel kapcsolatosan: Magyarország nem tudja, mit vesz, mit épít, és pontosan mennyiért" - áll a közleményben.

A Greenpeace szerint a közmeghallgatáson munkatársaik és más megjelentek számos fontos kérdést megfogalmaztak, amelyekre azonban "nem kaptak egyértelmű választ".

A Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által a paksi polgármesteri hivatalban tartott közmeghallgatáson valamivel több mint százan gyűltek össze.

Eck József, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. projektmenedzsment igazgatója beszámolt arról, hogy a tervezett erőművi blokkok lelendő telephelyének vizsgálata során egyebek között földtudományi, meteorológiai, hidrológiai értékelést végeztek, értékelték a kibocsátások hatásait, az ember okozta külső veszélyeket.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese az engedélyezés folyamatát ismertette. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris létesítmények, így az atomerőművek is életciklusuk minden szakaszában folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak annak érdekében, hogy a biztonsági követelmények mindenkor teljesüljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.