Szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás

Elfogadták a gyerekbántalmazási beszámolót - a legdurvább eset benne sem volt!

Elfogadta a szigetszentmiklósi képviselő-testület szerdai ülésén a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámolót, az értékelésben nem szerepelt a tavaly kitudódott súlyos gyermekbántalmazási ügy.

2014.04.30 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

Szabó József (Fidesz-KDNP), a város polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy a képviselő-testület vita és ellenvélemény nélkül fogadta el a beszámolót. Tájékoztatása szerint az értékelés azért nem tért ki a gyermekbántalmazásra, mert "maga az ügy" 2012-es, és helyi vizsgálata - beleértve egy fegyelmi eljárást is - még tart. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményét önálló előterjesztésként viszi a testület elé.

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal".

A büntetőper vádirata szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták.

Az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indított a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László ombudsman is.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott idén január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett a gyermekbántalmazási ügy miatt. Az intézkedést azt követően tették közzé, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem működött megfelelően, ezért fordulhatott elő, hogy a súlyosan bántalmazott gyermekeket csak 2012-ben emelték ki a családból, s helyezték nevelőszülőkhöz.

A megyei kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálaton a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, valamint megszüntette a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát.

K. Rudolf és felesége ellen nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. A vádirat kivonata szerint a házastársak Szigetszentmiklóson nevelték közös kiskorú gyermekeiket, de a kicsik megfelelő élelmezéséről, ruházkodásáról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, míg iskolába rendszertelenül járatták őket. A gyermekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-ig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták. Hogy mit tartalmaz a vádirat, azt az MTI korábbi érdeklődésére Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a borzalmas részletek, valamint a kicsik védelme miatt nem kívánta részletezni.

A január 23. óta a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőper teljes időtartamára zárt ülést rendeltek el.

Ilyen előzmények után fogadta el a szigetszentmiklósi képviselő-testület a helyi gyermekvédelem tavalyi munkájáról szóló beszámolót. A polgármester azt mondta: a képviselők tudomásul vették a beszámolót, miután ismertette velük, hogy a gyermekbántalmazási ügy nem 2013-ra, hanem a 2012-re tehető, s elmondta azt is: a megyei kormányhivatal kérésére ismételten vizsgálatot indítottak. E vizsgálat része a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben indított fegyelmi is.

A szakértő, illetve jogász bevonásával indított vizsgálat hamarosan lezárul, s akkor (május-júniusban) önálló előterjesztés formájában a részleteit, eredményét a képviselő-testület elé tárja - mondta a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.