Csak az ítélet lesz nyilvános

Szigetszentmiklósi gyermekkínzás: végig zárt lesz a tárgyalás

K. R. és felesége ellen "nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény" miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség.

2014.01.23 12:12MTI
Fotó: MTI

Zárt tárgyalást rendelt el a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyét tárgyaló bíró a szülők ellen indult büntetőper teljes időtartamára a Budapest Környéki Törvényszéken tartott első tárgyaláson csütörtökön.

Szegedi Gyöngyvér az ügyész és a kiskorú sértettek gyámjának indítványát jóváhagyva erkölcsi okokból és a kiskorúak védelme érdekében - a bírósági ülnökökkel történő rövid tanácskozást követően - döntött a nyilvánosság teljes kizárása mellett.

K. R. és felesége ellen "nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény" miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség.

A vádirat kivonata szerint a házastársak Szigetszentmiklóson nevelték közös kiskorú gyermekeiket, de a kicsik megfelelő élelmezéséről, ruházkodásáról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, míg iskolába rendszertelenül járatták őket. A gyermekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-áig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták.

A csütörtöki, első tárgyalás hatalmas érdeklődés mellett kezdődött. A vádlottakat kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében, bilincsben vezették be a tárgyalóterembe. Az ajtó előtt várakozók "elkövette ezeket a borzalmakat?", "nem szégyelli magát?", s hasonló kérdésekkel, valamint ócsárló megjegyzésekkel igyekeztek szóra bírni a vádlottakat, eredménytelenül.

Mint az a tárgyalás kezdetén kiderült, a feleséget a kirendelt ügyvédjét helyettesítő ügyvédjelölt védi, ez ellen a vádlottnak nem volt kifogása. Ellenezte viszont - csakúgy, mint a férje -, hogy felismerhető kép- és hangfelvétel készüljön róla.

Az ügyészség képviselője már az első percekben indítványozta "erkölcsi okokból és a kiskorúak védelme érdekében" a nyilvánosság teljes kizárását a büntetőper idejére, ehhez a gyermekek kirendelt gyámja is csatlakozott. Ő úgy fogalmazott: a sajtóban eddig megjelentek már most is negatív hatással vannak a gyerekekre, például kiközösítik őket iskolatársaik.

A bíró helyt adott a kérelmeknek, megjegyezve: a bíróság hivatalból is vizsgálta a nyilvánosság kizárásának lehetőségét. Noha általában fontos a közvélemény büntetőügyekről való tájékoztatása, a most nevesített két ok elegendő ahhoz, hogy zárttá nyilvánítsanak egy pert - derült ki Szegedi Gyöngyvér indoklásából. A tanúk védelme, illetve államtitkok esetén hasonló az eljárás.

"A három kiskorú gyermek védelme alapvető morális érdek" - hangsúlyozta a bíró. Hozzátette: a per végéig a meghallgatni kívánt nevelőszülők, pedagógusok, gyámügyesek is hasonló védelmet élveznek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy sem ők, sem mindazok, akik benn tartózkodhatnak a zárt tárgyalásokon, semmiféle információt "nem szivárogtathatnak ki a tárgyalóteremben elhangzottakról" - mondta.

Közlése szerint a valószínűleg kora tavasszal megszülető ítélet rendelkező része, illetve az ítélet indoklásának egy része már nyilvános lesz.

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták - írta a lap.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala vizsgálatot rendelt el az ügyben, s megállapította, hogy az eljárások során szakmai hibák és jogszabálysértések történtek, megállapításaikat továbbították az illetékes felettes szerveknek.

A szigetszentmiklósi önkormányzat belső vizsgálatot rendelt el, de - ahogy azt a település honlapján január 10-én közzétették - senki ellen sem indítottak fegyelmi eljárást.

Az esettel kapcsolatban vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), valamint az alapvető jogok biztosa is.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy miatt - tájékoztatta Lukasik Zsófia, a hivatal sajtófőnöke még aznap az MTI-t.

Az intézkedést azt követően tették közzé, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint a tárca vezetője utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét: rendkívüli fegyelmi eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a "szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás" ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás.

A most kezdődő büntetőper előzményéhez tartozik, hogy - a megyei kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint - a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálat során a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát megszüntette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.