NAIH

Szigetszentmiklósi gyermekkínzás - vizsgálják a sajtó felelősségét

A tudósítások egy része tartalmazta a gyermekek vezetéknevének első betűjét, a keresztnevét, a születési évét, képeket házukról, iskolájukról, így lehetővé tette a gyermekek azonosítását, ami nagymértékben nehezíti az őket ért trauma feldolgozását.

2014.02.21 12:55MTI

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azzal kapcsolatban, hogy a Szigetszentmiklóson bántalmazott gyermekek adatait megfelelően kezelte-e a sajtó - közölte a NAIH titkársága pénteken.

A vizsgálódásra az ügyről készített, az MTI-hez szerdán eljuttatott jelentésében kérte fel a hatóság elnökét Székely László ombudsman.

A jelentésben a sajtó felelősségét is felvetette az ombudsman; egyebek mellett azt írta: a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásról szóló tudósítások egy része tartalmazta a gyermekek vezetéknevének első betűjét, a keresztnevét, a születési évét, képeket házukról, iskolájukról, így lehetővé tette a gyermekek azonosítását, ami nagymértékben nehezíti az őket ért trauma feldolgozását.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a csütörtökön megkapott kérést követően megindította a vizsgálatot, lefolytatására két hónap áll rendelkezésére - tudta meg a hivatal titkárságától pénteken az MTI.

Mint jelezték: ha az elnök további intézkedést tart szükségesnek, lezárja a vizsgálatot, és adatvédelmi hatósági eljárást indít. A közvéleményt a vizsgálat lezárulta után tájékoztatják - írták.

Az MTI érdeklődésére az esetleges hatósági eljárás lényegéről a NAIH azt közölte: adatvédelmi hatósági eljárás akkor indul, ha az előzetes vizsgálat alapján valószínűsíthető a személyes adatok jogellenes kezelése. További kritérium, hogy a jogellenes adatkezelés személyek széles körét, illetve különleges adatokat érint, vagy nagy érdeksérelmet, kárveszélyt idézhet elő.

Székely László ombudsman - hivatalának közleménye szerint - a hírekből értesült arról, hogy a szigetszentmiklósi családban a szülők gyermekeiket éveken át bántalmazták.

A Blikk 2013 novemberében számolt be arról, hogy a két felnőtt évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal".

A szülők ellen büntetőeljárás indult azért, mert tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták gyermekeiket. A férfi és felesége ellen nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség. A büntetőper idén januárban kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálta az illetékes hatóságok és szervek tevékenységét, majd elkészítette jelentését. E szerint a gyermekekkel kapcsolatban álló, védelmükre hivatott és köteles szervek, hatóságok - az egészségügyi szolgáltatók, a pedagógusok, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság - már 2005 májusában elrendelték a gyermekek védelembe vételét, de a szülői elhanyagolásból fakadó veszélyeztetettséget szociális munkával nem tudták megszüntetni.

Az ombudsman rendelkezésére bocsátott iratok szerint a gyermekek szexuális bántalmazására utaló jeleket a velük naponta találkozó pedagógus, orvos, védőnő, gyermekjóléti szolgálat munkatársa soha nem észlelte, arra utaló jelzést nem kapott.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai között a jelzéseken kívül nem volt érdemi együttműködés, és a gyerekek csak 2012 januárjában kerültek nevelőszülőkhöz.

Mindez sértette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát, a gyermekek mindenekfelett álló érdekét szolgáló eljárás elvét, a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét - olvasható az alapjogi biztos közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.