Felkészültség

Választás 2014: elfoglalta egy nagytestű kutya az egyik szavazókört

Nem volt zökkenőmentes a választás, az alábbi rendkívüli események történtek a szavazáson.

2014.04.06 21:23MTI
(Képünk csak illusztráció)

Számos rendkívüli esemény történt a vasárnapi országgyűlési választás idején: tucatnyian lettek rosszul a szavazókörökben, az egyikük meghalt. Egy másik helyen egy szavazó részegen randalírozott, volt, aki hazavitte a szavazólapokat, olyan is előfordult, hogy eltörött a pecsétnyomó vagy betelt az urna.

Szentendrén az egyik szavazókörben meghalt egy 80 év körüli férfi, emiatt a voksolás másfél óráig szünetelt. Az idős férfi a feleségével és a fiával érkezett a szavazókörbe, kitöltötte a szavazólapot, ám a fülkében rosszul lett és elájult. A mentők fél órán át küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni.

Többen rosszul lettek a szavazókörökben, így például Orosházán a szavazatszámláló bizottság elnöke, egy-egy bizottsági tag Pécsett, Sopronban, Tótújfalun, Hódmezővásárhelyen, illetve szavazók például Hajdúnánáson, Rácalmáson. A bizottsági tagokat póttaggal helyettesítették.

Egy agresszívan viselkedő ittas embert a rendőrök vittek ki az egyik füzesabonyi szavazókörből. A férfi az asztalt verte, amikor nem hagyták személyi okmányok nélkül szavazni. Szabálysértési eljárást indult ellene.

Komlón egy választó hazavitte a szavazólapokat, hogy otthon válasszon a jelöltek és pártlisták közült, majd a kitöltött lapokkal visszatért a szavazókörbe. Arra hivatkozott, hogy nem volt toll a szavazófülkében, a szavazatszámláló bizottság azonban már nem engedte szavazni.

Kölesden a rendőrök vettek vissza szavazólapokat egy férfitól, aki a szavazatszámláló bizottság egyértelmű felszólítása ellenére sem adta le őket.

Biatorbágy egyik szavazókörében betelt az urna, ezután a szavazók egy mozgóurnába dobták szavazólapjaikat. A történtek miatt egy választópolgár kifogást nyújtott be, erről a választási bizottság dönt.

Több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazófülkében kitöltött vagy kitöltetlen szavazólapokat találtak, például Cegléden és Nyíracsádon.

Kaposvár egyik szavazókörében rövid időre azért kellett felfüggeszteni a szavazást, mert eltörött a pecsétnyomó. A helyi választási iroda vezetőjének közlése szerint az elmúlt negyedszázadban nem történt ilyen.

Jászapátiban a Nemzeti Választási Iroda rendkívüli eseményeket dokumentáló internetes oldala szerint az okozott zavart, hogy "a 007. számú szavazókör udvarára bement egy nagytestű kutya, és onnan nem mozdult". A rendőrség haladéktalanul intézkedett. A szavazást nem függesztették fel.

A rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a szavazatszámláló bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell a helyi választási iroda vezetőjét. Az ilyen eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.