25 éves a dél-koreai-magyar diplomáciai kapcsolat

Magyarország híd lehet Ázsia és Európa között

Magyarország fontos szerepet tölt be az ázsiai országok kapcsolatépítésében, hídfőszerepet tölthet be Ázsia és Európa között.

2014.02.01 13:35MTI

Nam Gvan Pjo, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete emlékeztetett arra, hogy 1989-ben, a rendszerváltozás évében történt a kapcsolatfelvétel, amikor Magyarország nemcsak Nyugat felé tett nagy lépést, hanem Kelet felé is azzal, hogy az egykori szocialista blokk országai közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Dél-Koreával. Az azóta eltelt 25 évben nagyon sokat fejlődtek a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai, mindkét országnak fontos az együttműködés - vélekedett. Megjegyezte: Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly őszi dél-koreai látogatása megteremtette az alapját az évforduló megünneplésének.

Kiemelte: annak idején Magyarország nagy szerepet játszott Németország újraegyesítésében is, és a Koreai-félsziget egyesítésére tett erőfeszítésekben is nagy jelentősége volt annak, hogy a diplomáciai kapcsolatfelvétellel Magyarország "félig kinyitotta a kaput". Észak- és Dél-Korea feladata, hogy saját erejéből, teljes mértékben nyisson egymás felé - mutatott rá.

A nagykövet azt mondta, ehhez a két ország között megfelelő párbeszéd kialakítására és a bizalom megteremtésére van szükség. Észak-Korea azonban megítélése szerint nem így gondolkodik, hanem katonai provokációval fenyegeti Dél-Koreát. Egyértelmű, melyik a helyes megoldás a félsziget újraegyesítésére - közölte. Hozzáfűzte: Magyarország mindig Dél-Korea álláspontját támogatta a kérdésben, és ezért nagyon hálásak.

Nam Gvan Pjo a Magyarország és Dél-Korea közötti gazdasági kapcsolatokról szólva közölte: 1989-ben 18 millió dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, ez a tavalyi évre a 150-szeresére, 2,8 milliárd dollárra nőtt. Jelenleg mintegy 50 dél-koreai vállalat van jelen az országban, kétmilliárd dollár értékű befektetéseikkel 20 ezer munkahelyet hoztak létre. Magyarország világszerte elismert a technológiákban, természettudományokban, és ez vonzerőt jelent a befektetőknek - emelte ki.

Beszámolt arról is, hogy Budapest előnyös regionális központként szolgálhat a dél-koreai cégeknek, az LG Electronics technológiai vállalat például kilenc ország regionális központját rendezte be Magyarországon. Jó lenne, ha több dél-koreai cég hozna hasonló döntést - fűzte hozzá.

A diplomata a két ország kulturális kapcsolatairól azt mondta, hogy 2012 februárjában Dél-Korea kulturális központot nyitott Budapesten, ez az egyetlen ilyen intézmény a régióban. Az intézetben rendszeresen szerveznek kiállításokat, koncerteket és más kulturális eseményeket.

Magyarország regionálisközpont-szerepét erősítheti, hogy a térségben az egyetlen ország, amelyet történelme Ázsiához köt, az ide látogató koreaiak, továbbá kínaiak és japánok otthon érzik magukat - vélekedett a nagykövet. Hozzátette: ez a jó kapcsolatok kiépítésének előfeltétele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.