Még az "űrdalt" is előadják

Nagy kínai újévi hangverseny a Müpában

Tudta, hogy az emberek harmada ünnepli a Holdújévet?

2014.01.24 22:45ma.hu

A Holdújév a lehető legfontosabb ünnep Kínában - és a világon is, hiszen hozzávetőlegesen a Föld lakóinak közel egyharmada ünnepel ezeken a napokon. A Holdújév időpontja minden évben más napokra esik, bonyolult módszerrel számítják ki a pontos dátumokat, az viszont biztos, hogy az ünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. Az újévi ünnepkör eleinte hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban lerövidült, a modern Kínában az emberek általában csak pár napon át köszöntik az új esztendőt, amely idén január utolsó napjára fog esni.

Február 3-án, a ló évének harmadik napjához kapcsolódó hangverseny különleges estét ígér a Művészetek Palotájában. Tradíció ötvöződik a modernséggel, a keleti kultúra keveredik a nyugati világ szabályaival, hagyományos hangszerek kapnak új funkciót, a közönség pedig betekintést nyerhet Kína pezsgő zenei életébe a neves kortárs zeneszerzők művein keresztül. Az est során a modern és hagyományos kínai és nyugati elemeket egymás mellé varázsoló repertoárban természetesen felcsendül majd a Tavaszi ünnepi nyitány, amely Kína legfontosabb és legmeghittebb ünnepének egyik kifejező szimbóluma. A népzenész-zeneszerző, Li Huanzhi 1956-ban fejezte be ez a vidám és életigenlő kompozíciót, amelyben az észak-nyugati Shanbei-vidéki emberek ünnepi hangulata elevenedik meg. A széles körben elterjedt művet az egész országban előszeretettel adják elő Holdújév idején, megtalálható az iskolai tankönyvekben, valamint 2007-ben ezt a szerzeményt "vitte magával" az első kínai holdszonda, a Chang'e 1.

Zhejiang Kínai Tradicionális Zenekar
Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik a Művészetek Palotájába. Az 1957-ben alapított együttes a Csöcsiangi Dal- és Táncszínház társulatának része, amely az elmúlt évtizedekben missziójának tekintette a hagyományos kínai dalok felkutatását, a tradíciók ápolását, de emellett azok továbbgondolását is ugyanolyan kiemelten fontosnak tartja. A közel hatvan éves zenekar egészen finom precizitással képes egyensúlyozni nyugat és kelet hangzásvilága között, és könnyedén vegyíti a két kontinens jellegzetes melódiáit.

Zhang Guoyong
Az est dirigense a Sanghaji Konzervatóriumról kikerülve a kínai kormány támogatásával a Moszkvai Állami Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij tanítványaként. Jelenleg a Sanghaji Operaház művészeti igazgatója, valamint egykori alma matere, a Sanghaji Konzervatórium professzora, napjaink kínai kulturális életének valóságos sztárjaként számon tartott muzsikus.

Su Chang és a ku-cseng
A ku-cseng (sokszor egyszerűen csak 'cseng') az egyik legősibb ázsiai hangszer - már i. e 5. században felbukkant Kínában. A citera jellegű hangszer a császári udvari együttesektől kezdve, az operán át még a népzenében is megtalálta a helyét, sőt, ma már szólóhangszerként is ismert, illetve különböző jazz-darabokban is felfedezhetjük. Az este folyamán Su Chang szólaltatja majd meg ezt a különleges hangszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.