Tematikus programszerkesztés

Évados tervezésre tér át a MüPa

A Művészetek Palotája (Müpa) áttér az évados tervezésre, valamint a tematikus programszerkesztésre.

2013.09.11 12:21MTI

Az intézmény vezetője, Káel Csaba erről és a közeljövő kiemelkedő programjairól beszélt az MTI-nek. A vezérigazgató hangsúlyozta: az európai kultúra szilárd értékei olyan horizontot jelölnek ki számára és az intézmény számára, amelyen továbblépve idén az identitás fogalmát járja körül programjuk.

"A fogalom aktualitását igazolta az a fotópályázatunk, amelyet még az előző évadban hirdettünk meg, és amelyre minden eddiginél többen jelentkeztek fiatalok. A pályázat címe ez volt: Ki vagy te? A kérdés több vonatkozásban is feltehető: kik vagyunk mi, kik voltak az elődeink, kik lesznek az utódaink" - magyarázta Káel Csaba.

Kiemelte, hogy az évad együttesének azért választották az MR Szimfonikusokat, mert az idén 70 éves zenekar Bartóktól és Dohnányitól kezdve a máig szinte mindig a vele kortárs alkotásokat szólaltatta meg. "Az évad művésze Perényi Miklós gordonkaművész lett, aki egész életével példázza kulturális identitásunkat" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A budapesti Mahler-ünnepet felváltó, szerda este kezdődő Európai hidak sorozat is a Budapesti Fesztiválzenekarral közös fesztivál, amely Káel Csaba szerint segít tájékozódni a közelünkben élők kultúrájának értékei között.

"Amikor még nem, vagy csak ritkán kaptunk nyugati útlevelet, sokkal tájékozottabbak voltunk a cseh színházról, a lengyel dzsesszről és filmről, a keletnémet zenei életről. Ma csak kevesen informáltak. Az Európai hidak idén a cseh kultúrát hozza premier plánba a barokk muzsikától, Dvorák művein át a mai cseh komponistákig".

Szeptember 22-én a Müpa vendége lesz Jordi Savall viola da gamba-játékos, a régizene katalán sztárja és kórusa, valamint zenekara, koncertjükön a Borgiák zenéjét játsszák, ami azért is érdekes, mert a Borgiák világát megidéző filmsorozatot részben Magyarországon forgatták, és a hazai képernyőkön is sikerrel szerepelt.

A Budapest Music Centerrel közösen szervezett Új Magyar Zenei Fórumra nevezett fiatal magyar zeneszerzők döntőjét és a díjátadó gálát ugyancsak a Művészetek Palotájában rendezik meg szeptember 26-án. "Szép ív rajzolódik ki az ifjú nemzedéktől a középgeneráción át az úgynevezett nagy öregekig. Mi rendeltük meg és októberben bemutatjuk Melis Lászó Bakkhánsnők című operáját, amely Euripidész ógörög szövege nyomán készült Jeles András közreműködésével.

A Neue Oper Wiennel együttműködésben mutatjuk be Eötvös Péter Lilith-jét. Eötvös részben számunkra, részben a Kölni Operaház felkérésére írja következő darabját. Megbeszéléseket folytattunk a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetőivel arról, hogy Kurtág György Samuel Beckett drámájából készült első, A játszma vége című drámát feldolgozó operáját közös produkcióban mutassuk be" - részletezte a vezérigazgató.

A Müpa profilját hangversenyorgonája is meghatározza, jövő márciusban a hangszer meglepő lehetőségeit mutatja be a virtuóz technikájú és fantáziájú amerikai Cameron Carpenter, "az orgona Paganinije".

Káel Csaba azt is elmondta, büszke arra, hogy a nagy európai hangversenytermek szervezetének Rising Star programjába Balázs János ifjú zongorista tehetséget nevezhették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.