Elhúzódó menekültügyük miatt

Galina Sepeljeva éhségsztrájkba kezdett

Galina Sepeljeva férjét, Olekszander Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van.

2014.01.10 12:48MTI

Galina Sepeljeva férjét, Olekszander Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A férfi tagadja bűnösségét. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van.

Bősze Ferenc, az asszony ügyvédje az MTI kérdésére azt mondta: Galina Sepeljeva péntek reggeltől nem vesz magához élelmet, csak folyadékot, és mindaddig folytatja éhségsztrájkját, amíg nem születik jogerős, ügydöntő határozat az ügyükben.

A tiltakozás kiváltó oka az, hogy a nő január 6-án szembesült azzal: bár a bíróság decemberben soron kívüli új eljárás lefolytatására utasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) a házaspár menekültstátusa ügyében, erre még nem került sor.

Az ügyvéd úgy fogalmazott: ez segélykiáltás, de nem tudják, milyen messzire ér el. Azt mondta, Galina Sepeljeva úgy érzi, az ukrán hatóságok megpróbálják elérni, hogy a BÁH fenntartsa ezt a jelenlegi állapotot, vagyis ameddig lehet, húzza a menekültstátus megítélését, bízva abban, hogy a házaspár "feladja".

Bősze Ferenc az MTI kérdésére elmondta: a büntetés-végrehajtás jelezte, ha Galina Sepeljeva igényli, angolul beszélő pszichológus áll rendelkezésére az éhségsztrájk alatt. Az ügyvéd közölte azt is, a pénteki sajtótájékoztató meghívójának kiküldése után a BÁH-tól értesítés érkezett, hogy a jövő héten meghallgatnák a Sepeljev házaspárt.

Orbán Viktornak is levelet írt az ügyben - jelezte az ügyvéd -, és arra hívta fel miniszterelnök figyelmét, hogy a kiadatás Sepeljev életének kockáztatását jelenti. A magyar hatóságok fél éve fogták el a házaspárt Budapesten. Ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, amelyet azonban a BÁH elutasított.

Ezt a döntést támadta meg a házaspár, és a bíróság december 9-én - a döntést megsemmisítve - új eljárásra utasította a hivatalt. Az ukrán hatóságok szerint Olekszandr Sepeljevnek köze volt a Rodovid Bank egyik volt részvényese ellen tavaly tavasszal egy Kijevhez közeli településen elkövetett merénylethez.

Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban ő és sofőrje is megsérült. Sepeljev két cikluson át parlamenti képviselő volt Julija Timosenko egykori kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben kizárták, és csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához.

A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem jutott be a parlamentbe. A volt politikust az ukrán hatóságok kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják. A gyanú szerint a Rodovid Bankból 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (6,6 milliárd forint), egy másik üzletemberrel közösen pedig 315,3 millió hrivnya (9,5 milliárd forint) állami támogatást.

Korábban az ukrán házaspár ügyvédje azt közölte, hogy Magyarország Sepeljev kiadatásával "a létét veszélyeztetné valakinek, aki vagy bűnös vagy nem bűnös", de pártatlan eljárásra biztosan nem számíthatna Ukrajnában. "Nem teheti meg a magyar kormány, hogy nem adja meg a Sepeljev házáspár számára a túlélés lehetőségét" - fogalmazott korábban.

A jogi képviselő akkor azt is kijelentette, hogy ha Magyarország Sepeljev átadása mellett dönt, szembemegy azzal az európai gyakorlattal, amelynek jegyében korábban hat európai főváros is megtagadta ellenzéki ukrán politikusok kiadatását.

Példaként említette az Ukrajnában bebörtönzött Julija Timosenko férjét, aki Prágában kapott menedékjogot. Az ügyvéd példátlannak nevezte, hogy Sepeljev három kisgyermeket nevelő feleségét is fogva tartják, annak ellenére, hogy az asszony háztartásbeliként nem vett részt a volt képviselő politikai és gazdasági ügyeiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.