Koránt sem

Az ügyvéd szerint nincs még lezárva a Sepeljev-ügy

A Sepeljev-házaspár jogi képviselője bízik abban, hogy a bíróság iránymutatása alapján a bevándorlási hivatal soron kívül dönt megbízói menekültstátusának ügyében.

2013.12.09 18:23MTI
MTI

Bősze Ferenc hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy miután a bíróság hatályon kívül helyezte a bevándorlási hivatal menekültstátust elutasító határozatát és új eljárásra utasított, az ügy még koránt sincs lezárva.

Az ügyvéd közölte, a bíróság hétfő délelőtti döntésében előírta a bevándorlási hivatalnak, hogy vizsgálja meg, Kanada tényleges védelmet nyújt-e az ukrán-kanadai kettős állampolgárságú házaspárnak, olyat, amelyet ők valóban igénybe is tudnak venni.

A bíróság arra is figyelmeztetett, hogy a menekültügyi eljárást nem lehet függetleníteni a kiadatási eljárástól, amelyben egy olyan ország vesz részt, mint Ukrajna - közölte Bősze Ferenc. Az ügyvéd bízik abban, hogy a bíróság iránymutatása alapján a hivatal soron kívül dönt a menekültstátus ügyében, hiszen addig a kiadatási eljárás sem fejeződhet be, és a házaspár fogva tartásban marad.

Az ügyvéd kanadai tájékoztatásra hivatkozva közölte azt is, hogy Sepeljevéknek mint kanadai állampolgároknak joguk lenne az észak-amerikai országba szabadon belépni, ha "el tudnak jutni egy kanadai belépési ponthoz". Ha pedig a házaspár Kanadába megy, ugyanazok a törvények vonatkoznak rájuk is, mint minden más ottani állampolgárra. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy más országok kérik kiadatásukat, és az ilyen jellegű kérelmek elbírálása a kanadai jog szerint történne - tette hozzá.

Hétfő délelőtt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a házaspár ügyvédjének indítványa nyomán személyiségi jogokra, államtitokra, valamint "külön törvényben meghatározott más titokra" hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el, amely több mint két óráig tartott.

Ezután is csupán a határozat rendelkező részének kihirdetése volt nyilvános, az indoklás nem. A bíróság jogerős döntésével hatályon kívül helyezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültstátus elutasításáról szóló határozatát, és új eljárásra utasította a hatóságot.

A közigazgatási perekben általában egyes bíró jár el, ez esetben azonban háromtagú bírói tanács döntött. A házaspár fogva tartása nem szűnt meg, hétfőn a büntetés-végrehajtás speciális egységének símaszkos emberei bilincsben hozták őket a tárgyalásra, majd a bírósági döntés után szoros őrizettel elvitték őket.

A magyar hatóságok július elején fogták el nemzetközi körözés alapján a házaspárt Budapesten, a bíróság pedig napokon belül elrendelte fogva tartásukat.

A kiadatási letartóztatást októberben rendelték el januárig, de meghosszabbítható a menekültügyi eljárás befejezéséig, összesen akár két évig is. Időközben ugyanis a Sepeljev házaspár menekültstátusért folyamodott a magyar hatóságoknál.

Ezt a bevándorlási hivatal októberben egyebek mellett a kérelmezők kanadai állampolgárságára hivatkozva elutasította. E döntést támadta meg a házaspár a bíróságon.

Az ukrán hatóságok szerint Olekszandr Sepeljev volt ukrán politikusnak köze volt a Rodovid Bank egyik volt részvényese ellen tavaly tavasszal, egy Kijevhez közeli településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban ő és sofőrje is megsérült.

Sepeljev két ciklusban parlamenti képviselő volt Julija Timosenko egykori kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták, és csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához.

A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem jutott be a parlamentbe. A volt képviselőt az ukrán hatóságok kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják.

E szerint az említett bankból még 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (csaknem 6,6 milliárd forintot), továbbá egy másik üzletemberrel közösen 315,3 millió hrivnya (mintegy 9,5 milliárd forint) állami támogatást. Sepeljev tagadja a bűncselekmények elkövetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.