Emlékezés

A reformáció emléknapja - Pásztor: Luther a teljes társadalomra hatással volt

Luther Mártonnak, a reformáció elindítójának fellépése nemcsak az egyházra volt hatással, hanem a társadalom egészére, az európai jogrendre, a gazdaságra és a polgári értékekre is - jelentette ki Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház országos laikus vezetője.

2013.10.31 20:14MTI
MTI

Ünnepi beszédében Pásztor Zoltán kiemelte: Luther Márton valószínűleg nem gondolt arra, hogy "az egyház megújításáért égő szíve és az abból fakadó cselekedetek (...) alapjaiban fogják megváltozatni a következő évszázadok során az európai gondolkodást".

Hangsúlyozta: a keresztények kötelessége, hogy hirdessék az örömhírt a szegényeknek egyebek mellett azzal, hogy felemelik a hangjukat, amikor elesettekkel szemben igazságtalanságot követnek el. Kiemelte, a keresztény közösségeknek "igazi romastratégiájuknak" kellene lennie, illetve a magányos embereknek, a csonka családban élőknek és a családon belüli erőszak áldozatainak el kell vinniük a reménység üzenetét.

Arról is beszélt, hogy a homoszexualitással kapcsolatban "olyan árnyalt képet" kell mutatnia a keresztényeknek, amely "a gyűlölködés helyett Isten szeretetét teszi vonzóvá", és a munkajogi szabálytalanságokat sem szabad tétlenül nézniük, illetve a saját vállalkozásaikban komolyan kell venniük a közteherviselést.

Kiemelte: "ha készek vagyunk mi is reformálódni, újraalakulni hitünk által teljes életünkben, és szót emelni az emberek sokaságáért, akik szomjazzák Isten szeretetét, akkor méltóvá válunk" a reformáció örökségéhez.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke rámutatott: "a feltámadott Jézusban remélünk, aki a testet öltött ige, a mi Megváltónk, aki az örök élet tágasságába helyezte földi életünket, benne (...) az egyház szolgálatát".

Úgy fogalmazott: a reformáció áldott felismerése volt, hogy "az igéből kiindulva találjuk meg az élő és feltámadott Jézus Krisztust". Rendszeres kegyességre van szükségünk, elcsendesedve, naponta ebben a rohanó világban is igét olvasva, tanulmányozva, hogy megtapasztaljuk azt a csodát, hogy a Szentírás betűi mögött megtaláljuk az üzenetet, Jézust - tette hozzá.

Mint mondta, a hiteles keresztény élet az, amikor anélkül, hogy mondanánk valamit, "kiábrázolódik bennünk a testet öltött ige, a feltámadt Jézus".

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Tételeivel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen is tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.