Reformáció emléknapja

Gáncs Péter: két evangélikus épületegyüttes bővülhet 2017-re

Jelentős kormányzati támogatással megvalósulhat a győri és a budapesti Insula Lutherana épületegyüttesek fejlesztése 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára.

2013.10.31 11:13MTI
MTI

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke a kormány és az MEE közötti megállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen szólalt fel csütörtökön, Budapesten.

Mint elmondta, a beruházás Győrött a többi között új óvoda, kollégium és tornacsarnok építését és a szeretetház bővítését jelenti. Gáncs Péter hozzátette, hogy a Deák téri "lutheránus szigeten" komplex evangélikus kulturális központot alakítanak ki, kiállító- és előadótermekkel.

"Jó eséllyel a Deák téri Insula Lutherana a belváros egyszerre régi és új, turisztikailag is vonzó arca, látogatóhelye lesz" - mondta. Az evangélikus elnök-püspök szólt arról, a megállapodás célja, "hogy az állam és egyház elválasztásának elvét megvalósítva, de azt meghaladva, a közösségi célok érdekében történő együttműködés útját válasszuk".

A kormányzatnak megköszönve a "születésnapi ajándékot", annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a beruházás nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja majd, "a lutheránus szigetek, közösségek ugyanis olyan nyitott kikötők, ahol bárki partra szállhat, helyet találhat, aki lelkileg, szellemileg töltődni, gazdagodni kíván".

A reformáció ünnepén, az evangélikus egyház születésnapján szerinte a reformációnak ma is aktuális az örömüzenete, ami abban foglalható össze, hogy "visszatalálhatunk az éltető, tápláló gyökerekhez, a teljes, boldog élet forrásához".

Ennek érdekében lépett fel 1517. október 31-én Wittenbergben Luther Márton, akit Margot Kässmann, a 2017-es reformációi jubileum jószolgálati nagykövete szellemesen "reformkatolikusnak" nevez - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a reformáció visszaadta az embereknek többek között a munka, a család, az anyanyelv, az oktatás, a kultúra, a szabadság értékét és becsületét.

A reformáció egyházai ezekről az értékekről szeretnének tanúskodni mindenkinek és mindenkiért - jelentette ki. A kormány és az evangélikus egyház közötti megállapodás 5 milliárd forintos támogatást biztosít a felekezetnek. Ebből 4,7 milliárdot a győri épületegyüttesre, 300 milliót pedig a Deák téri épület átalakítására fordítanak.

Az eseményen megjelent Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.