Felülvizsgálatot sürgetnek

MSZOE: petíció az iskolák "pénzbehajtó tevékenysége" miatt

Petícióval fordult a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik), sürgetve, hogy vizsgálja felül az általa fenntartott iskolák pénzgyűjtő, "pénzbehajtó tevékenységét", és utasítsa az intézményvezetőket az illegális pénzkövetelések azonnali megszüntetésére.

2013.08.26 13:27MTI

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kifejtette: az első szülői értekezleten az iskolák, "előtakarékosság" címén, különböző pénzösszegeket gyűjtenek szülőktől.

Példaként említették a pedagógusnapi ajándékot, a tanulmányi kirándulást, a múzeumi, színházi belépőket vagy az osztályterem festését, a másolópapírt, a krétát és más dologi kiadásokat. Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok által létrehozott iskolai alapítványok több ezer forintos csekket adnak át a szülőknek a szeptemberi tanévkezdéskor.

Az iskolai alapítványba kell küldeni az adó 1 százalékát is - sorolták. A közlemény szerint ha a Klik nem utasítja az általa fenntartott iskolákat arra, hogy a tanulóktól és a szülőktől - az ebédpénzen kívül - semmilyen indokkal nem kérhetnek pénzbefizetést, akkor a szülői egyesületek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordulnak az iskolákban folyó pénzgyűjtő tevékenységek vizsgálata céljából.

Az MSZOE közölte: a jól finanszírozott, állami fenntartású iskolák akkor működnek etikusan, ha megtisztulnak az évtizedes pénzgyűjtő beidegződéseiktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.