Most akkor mi van?

Közeleg az iskolakezdés, változásokkal

A legnagyobb közösségi portálon terjed - mint esetleges megoldókulcs - egyfajta közösségi levélminta az "egésznapos" iskolából való kikérésre. Még mielőtt szó szerint átmásolnánk, érdemes tájékozódni!

2013.08.24 19:17ma.hu

Sok szülőt ért váratlanul a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nktv.) 27. § (2) bekezdése, mely értelmében 2013. szeptember 1-jétől "Általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább 16 óráig tartsanak, továbbá tizenhét óráig - vagy addig, amíg a tanulók jogszerűen tartózkodnak az intézményben - gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről."

De még mielőtt összekeverednének a fogalmak, pontosítsuk, mi, mit jelent: a köznevelési törvény (2011. évi CXC tv.) nem használja a napközi fogalmát, az általános iskolában a délután 4 óráig megszervezendő foglalkozások tanórai és egyéb foglalkozásokat jelentenek - tájékoztatta a ma.hu-t az EMMI.

Ha nem napközi, akkor mi az az egyéb foglalkozás?

Az "egyéb foglalkozás" a köznevelési tv. 4. § 5. pontja értelmében "a tanórákon kívüli, egyéni vagy csoportos, pedagógiai tartalmú foglalkozás, amely a tanuló fejlődését szolgálja" - tehát olyan jellegű foglalkozások, tevékenységek is zajlanak e keretek között, mint a korábbi napközi esetében.

Tehát, minden általános iskola esetében kötelezettség, hogy a foglalkozásait 16 óráig tartó módon szervezze (és 17 óráig, ill. a tanulók jogszerű benntartózkodásáig biztosítson felügyeletet). Ettől azonban nem minősülnek egész napos iskolának.

Ez azt jelenti röviden-tömören, hogy mindenki alapból "napközis" lesz, azaz 16 óráig marad bent, és a szülő maximum elkérheti a gyerekét a tanórákon kívüli foglalkozásokról, és ezt írásban javasolt megtenni.

Akkor mi az az egésznapos iskola, amivel a szülők rémisztgetik egymást?

Az egész napos iskola külön nevelési-oktatási program alapján működik, a tanórai és egyéb foglalkozások egymást váltva kerülnek megszervezésre délelőtt és délután:

"Egész napos iskolai nevelés és oktatás esetében a kötelező tanórai és egyéb foglalkozásokat a délelőtti és délutáni időszakra egyenletesen szétosztva, egymást váltva, a tanulók arányos terhelését figyelembe véve kell megszervezni. Az iskola a pedagógiai programját az Nkt. 26. § (3) bekezdésében meghatározottak alapján készíti el." (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rend. a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról, 19. § (1))

De ettől függetlenül mindkét oktatási típus esetén a gyerek legalább délután négyig az iskolában van.

Mit lehet tenni?

Szerencsére, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a szülő kérésére az igazgató felmentse a tanulót a 16 óra előtt megszervezett egyéb foglalkozások alól, amennyiben az általános iskola nem egész napos iskola (köznev. tv. 55. §).

A tanórai és egyéb foglalkozások rendjét az iskola házirendjében kell rögzíteni, tehát a felmentés szempontjait is ott tüntetik fel az egyes intézmények. Javasolt tehát megnézni a házirendet (ez nyilvános), hogy szerepel-e már benne erről valami, illetve az igazgató számára írásban eljuttatni egy sima kérelmet a szükséges adatokkal (gyermek neve, mely napokra szeretnék igénybe venni, stb.).

Kinek higgyünk?

A Facebookon már pánikolnak a szülők, és terjednek mindenféle "mintalevelek", ilyen az alábbi is (melyből már eltávolítottuk a helytelen kifejezéseket), de továbbra is azt javasoljuk a szülőknek, hogy a házirend alapján járjanak el, illetve személyesen kérjenek tanácsot az iskolában a folyamatról. Noha sok, főként kisebb vagy vidéki általánosban továbbra is marad minden ugyanúgy, mint eddig, de azért érdemes "lepapírozni".

Mintának nem minta, hiszen tanács, iránymutatás hiányában fogalmazták a szülők:

Tárgy: tanuló délutáni foglalkozásokról hazaengedése

T. Igazgató Úr/Asszony!

Én, XY, mint az Önök intézményében tanuló XZ tanulójuk szülői, szeretnénk ezúton kérvényezni, hogy gyermekünket, a szigorúan a tantervben foglalt tanórák végeztével a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben elrendelt, 16 óráig tartott foglalkozásokról, amennyiben Ő AZ ADOTT NAPON ÚGY DÖNT, hogy nem kíván azokon részt venni, hazaengedni szíveskedjenek, hogy a gyermek:
- általa kedvelt és értelmesnek tartott emberekkel beszélgethessen és ezáltal szocializálódjon, tanuljon,
- edzésre mehessen,
- általunk fizetett különórákra mehessen.

Legalább néha a maradék 8 órájában általa szabadon választott tevékenységeket végezhessen, például:
- barátaival szabadon és adott esetben a szabadban játszhasson,
- tv-t nézhessen, általa választott témákban. 
- általa választott könyveket olvashasson,
- számítógépen játszhasson, tanulhasson, internetezzen.

Indoklás:
Kifejezetten szeretnénk, és feleségemmel minden erővel azon vagyunk, hogy gyermekünk ne legyen egy olyan szűklátókörű, uniformista, konformista, agyon szabályozott, gátlások közé szorított, saját felelőségtudattal korlátozottan rendelkező, önálló gondolkodásra, értékítéletre és cselekvésre képtelen, agyhalott droid, mint pld. azok, akikben ennek a törvénynek a terve felmerült, "kidolgozták", megalkották, és elfogadták!

XY és XV, szülők.
kelt:

"Minden gyermeknek joga van az élethez, szociális biztonsághoz, oktatáshoz, ahhoz, hogy szabad vélemény­nyil­vá­ní­táshoz való jogát ne korlátozzák, és véleményét korára, egészségi állapotára és fejlettségi szintjére tekintettel figyelembe is vegyék.

A gyermeket megilleti a pihenéshez és a szabadidő eltöltéséhez, a korának megfelelő játékhoz és szórakoztató tevékenységekhez való jog. A gyermeket szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon lehet elválasztani."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.