Devizahitelek

Gyurcsány: kössék a devizahitelek kamatát a felvett deviza alapkamatához!

A felvett deviza alapú jelzáloghitelek fizetőeszközének alapkamatához kötné valamennyi érintett hitel kamatát - fejtette ki a volt kormányfő, aki szerint Lengyelországban sikerrel alkalmaznak hasonló rendszert.

2013.07.24 16:37MTI
Fotó: MTI

A devizában felvett jelzáloghitelek kamatát a felvett hitel devizájának alapkamatához kötné Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki a Demokratikus Koalíció (DK) nevében három lépést ajánlott a kormány figyelmébe a devizahitelesek rövid távú megsegítésére.

Az ellenzéki pártot független országgyűlési képviselőként vezető politikus hangsúlyozta, a devizahiteleseken középtávon csak egy alapvető gazdaságpolitikai fordulat segíthet. Szerinte ugyanis csak a befektetéseket és így új munkahelyeket eredményező politika lehet képes a lakosság jövedelmének növelésére, amiből finanszírozhatóvá válnak a felvett hitelek.

Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor a devizahiteleseknek rövid távon is szükségük van segítségre. Ennek egyik eleme kell legyen egy olyan törvénymódosítás, amely a felvett deviza alapú jelzáloghitelek fizetőeszközének alapkamatához kötné valamennyi érintett hitel kamatát - fejtette ki a volt kormányfő, aki szerint Lengyelországban sikerrel alkalmaznak hasonló rendszert.

A DK javaslatának második része, hogy ugyancsak jogszabály-változtatásokkal lehetővé kell tenni, hogy a bankok átmenetileg, de legalább 2016-ig ne mondhassák fel azok hitelszerződéseit, akik a fent említett új kondíciókkal legalább a hiteleik kamatát fizetni tudják.

Gyurcsány Ferenc harmadik lépésként egy "nemzeti szociális lakásprogram" elindítását javasolta. Elmondása alapján ebben az azt kérvényezők lakását az állam felvásárolná és lehetővé tenné annak visszabérlését egy "méltányos, korrekt" díj ellenében. Szerinte így több tízezren menekülnének meg attól, hogy utcára kerüljenek, míg a bankok is jól járnak, hiszen nem kell alkalmazniuk az ingatlan számukra is kedvezőtlen kényszerértékesítését.

A korábbi miniszterelnök, a devizahitelezés elterjedésében érzett felelősségére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, a devizahitelek bevezetését az Orbán Viktor által kinevezett Járai Zsigmond jegybankelnök és az első Orbán-kormány engedte. Nagyobb elterjedése pedig akkor kezdődött, amikor a Járai Zsigmond vezette MNB tíz százalékra emelte az alapkamatot, így a devizahitel sokkal olcsóbb hitellé vált, mint az államilag nem támogatott forinthitelek - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc kiemelte továbbá, hogy az elmúlt három évben vált igazán átfogó szociális problémává a devizahitelesek ügye, mivel amíg a törlesztéssel egy éven túli elmaradásban lévő hitelösszeg 2008-ban, a Gyurcsány-kormány utolsó évében 47 milliárd forint, a teljes hitelállomány 1 százaléka volt, addig 2012 végén ez szám már 650 milliárd forint, az idei év elején pedig 760 milliárd forint lett. A DK vezetője szerint ennek magyarázata pedig az, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája három éve alacsony szinten tartja a beruházásokat és a munkahelyek számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.