Devizahitelek

MSZP: az MNB kezdjen tárgyalásokat a svájci jegybankkal!

Józsa István: a devizahitelezés az első Orbán-kormány idején indult, és 2010-től, a második Orbán-kormány működésének következtében, a forintárfolyam gyengülése miatt vált "rémálommá".

2013.07.24 15:21MTI
Fotó: MTI

Az MSZP szerint a kormány továbbra sem kínált megoldást a bajba jutott devizahiteleseknek.

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a devizahitelezés az első Orbán-kormány idején indult, és 2010-től, a második Orbán-kormány működésének következtében, a forintárfolyam gyengülése miatt vált "rémálommá".

Hozzátette: a kormány szerdai ülésén sem talált megoldást az eladósodott devizahitelesek helyzetére, az pedig, hogy a jövőben nem lehetne lakáscélú devizahitelt felvenni, nem segít a már bajba jutottaknak.

Az MSZP-s politikus közölte: az Orbán-kormány eddigi intézkedései azoknak kedveztek, akik nem szorultak segítségre, a valóban nehéz helyzetben lévőket nem segítették. Kudarcnak minősítette a Nemzeti Eszközkezelő eddigi működését, és hangsúlyozta: a végtörlesztés csak azokat segítette, akiknek jelentős megtakarításaik voltak.

Józsa István korábbi javaslataikat felidézve elmondta: bérlakásprogramot indítanának, ösztönöznék, hogy a bajba jutott adósok bérlővé, majd lízingbe vevőkké válhassanak, adókedvezménnyel támogatnák, hogy a munkáltatók részlegesen vállalják át dolgozóik törlesztési terheit, és bevezetnék a magáncsődöt. Emellett a bankadóból származó pénzt a devizakitettség csökkentésére használnák fel, és átvilágítanák a bankok hitelezési gyakorlatát.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese - lengyelországi példára hivatkozva - azt javasolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdjen tárgyalásokat a svájci jegybankkal. Ennek nyomán - folytatta -, az MNB alacsonyabb árfolyamon tudná svájci frankhoz juttatni a magyarországi kereskedelmi bankokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azt közölte, a kormány szándéka egyértelmű: "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról.

Arra a kérdésre, ez alapján elképzelhetőnek tartja-e a hitelek forintosítását vagy végtörlesztését, Józsa István úgy válaszolt: a magyar és a svájci jegybank megállapodása lehetővé tenné a svájcifrank-kitettség csökkentését, megszüntetését. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a kormány egyelőre nem döntött, az eddig kiszivárogtatott javaslatok ugyanis kivitelezhetetlenek - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.