Pártok...

Családi adókedvezmény - folyik az adok-kapok

Az MSZP szóvivője szerint Selmeczi Gabriella beismerte, hogy a Fidesz családi adókedvezménye, családpolitikája megbukott, mert ma már a kormánypártnak is egyértelmű, amit az MSZP három éve mond.

2013.07.23 13:18MTI

A Fidesz támogatja a családi adókedvezmény kiszélesítésének tervét - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a kabinet szerdai ülésén tárgyal a demográfiai programról, amelynek részeként bővülhet az adókedvezményt igénybe vevők köre.

Így azok a családok is érvényesíthetnék az adórendszer adta kedvezményeket, amelyek ezt eddig nem tudták százszázalékosan megtenni - magyarázta a szóvivő.

Felidézte: a családi adórendszert Európa egyik legalacsonyabb adókulcsával kombinálva vezette be a kormány, mégpedig azért, mert egyértelmű volt, hogy a 2010-ig működő, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által megalkotott adórendszer megbukott. Utóbbi ugyanis nem támogatta sem a munkát, sem pedig a gyermeknevelést - mondta Selmeczi Gabriella.

A családi adórendszer rövid idő alatt kézzel fogható eredményeket hozott, hiszen például három gyermek esetén havi nettó 99 ezer forint a kedvezmény, így a háromgyermekesek nettó átlagkeresete 24 százalékkal nőtt - ismertette, megjegyezve, hogy az előzetes adatok alapján 2012-ben több mint 840 ezren tudtak élni az adókedvezménnyel, összesen mintegy 158 milliárd forint megtakarítást elérve ezzel.

A baloldali politikusok nyilatkozataiból azonban az látszik - folytatta -, hogy "nagyon szúrja a szemüket" a családi adórendszer. "Bajnai Gordon és Mesterházy Attila bevallotta, hogy átalakítaná a családi adórendszert (...), és sokaknak kevesebbet adna. (...) Gyurcsány Ferenc pedig egyenesen eltörölné a családi adókedvezményt" - fejtette ki Selmeczi Gabriella.

Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz is beismerte, hogy megbukott a kormány családpolitikája.

Kormos Kata keddi budapesti sajtótájékoztatóján így reagált arra, hogy Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője korábban azt közölte: pártja támogatja a családi adókedvezmény kiszélesítésének tervét, amelyről szerdai ülésén tárgyal a kabinet mint a demográfiai program egyik lehetséges eleméről.

Az MSZP szóvivője szerint Selmeczi Gabriella beismerte, a Fidesz családi adókedvezménye, családpolitikája megbukott, mert ma már a kormánypártnak is egyértelmű, amit az MSZP három éve mond, hogy az ő gazdaságpolitikájuk csak a gazdagokat segíti.

"Ne tévedjen senki, kampányosztogatás kezdődött" - fogalmazott Kormos Kata, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szocialisták természetesen egyetértenek a családi adókedvezmény szélesítésének tervével, hiszen azt ma csak azok tudják maradéktalanul igénybe venni, akik amúgy is jól keresnek.

Közölte: a valóság köszönőviszonyban sem áll a Fidesz kommunikációjával, hiszen Orbán Viktor kormányzásának három éve négymillió létminimum alatt élő embert, éhező gyermekeket és egyre romló megélhetési lehetőségeket hozott. A kivándorlási hajlandóság 1956 óta nem látott mértékeket ölt, és a gyermekvállalás sem emelkedett az elmúlt három év intézkedései nyomán - mondta Kormos Kata, hozzátéve, hogy ezeket kellene megmagyaráznia Selmeczi Gabriellának.

A szóvivő kiemelte: az MSZP kormányra kerülése esetén minden eszközzel segíteni fogja a családokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.