Oktatás

Fidesz: ha a baloldalon múlik, a fiataloknak nem lesz esélyük

Amennyiben a baloldalon múlik, akkor a Fidesz szerint a fiataloknak nincs semmi esélyük - közölte a nagyobbik kormánypárt a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének közleményére reagálva.

2013.07.14 17:50MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A párt szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormány képtelen volt a munkaerőpiacon értékes diplomákat adni a fiatalok kezébe, a felsőoktatás munkanélküli fiatalok tömegét termelte ki, a baloldal kormányzása alatt a fiatalok munkanélkülisége megduplázódott, az egyetemek pedig eladósodtak.

A Fidesz azt írta: ezzel szemben a jelenlegi kormány a fiatalok jövőjét biztosító felsőoktatási rendszer kialakítása mellett döntött, elhelyezkedésüket célzott foglalkoztatási programok és adókedvezmények segítik, ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta, immár 38. hónapja töretlenül nő a foglalkoztatottak száma, köztük a fiataloké is.

Hozzátették, hogy ebben a tanévben 55 ezer hallgatónak fizeti az állam teljesen a felsőoktatását, emellett soha nem látott mértékű támogatást kapnak a kiváló és a hátrányos helyzetű diákok is.

Kitértek arra: a következő tanévben a kormány több mint 2 milliárd forintot biztosít a továbbtanulást támogató és 5 milliárd forintot a hátrányos helyzetű fiatalok szakmaválasztását segítő ösztöndíjprogramokra. Az ösztöndíjakkal segíti a kormány a hátrányos helyzetű diákok középiskolába jutását, az érettségi megszerzését, a felsőoktatásba való bejutását is, szeptembertől az ösztöndíjak összege is emelkedik - áll a Fidesz közleményében.

Niedermüller Péter vasárnap azt közölte az MTI-vel: pártja szerint a kormány három évvel a hatalomra kerülése után sem képes működő, tervezhető, európai mintákat követő felsőoktatási koncepció kialakítására. Szerinte ma az egyetemeknek és főiskoláknak állandóan változó, kiszámíthatatlan, bizonytalan környezetben kell lavírozniuk. A DK politikusa közleményében hozzátette: a kormány több tízmilliárd forintot vont ki eddig a felsőoktatásból, ami elbocsátásokhoz, az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.