Keleti hullám Szegeden

Kínaiak a magyar felsőoktatásban

Számos területen kínál együttműködési lehetőséget a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a kínai cégek számára.

2013.07.04 16:07MTI



Varró András annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a kínai Tiencsin városból, 11 szakmai területről több mint 30 kínai vállalat csaknem 40 kínai üzletembere érkezett az egyetem által kínált lehetőségek megismerésére csütörtökön Szegedre.

A professzor kiemelte, az SZTE-nek kutatóegyetemi státusa van, és az több tudományterületen az élvonalban van. Elsősorban a lézeres terület, az informatikai, a kémiai vonal erős, de jelentős az orvosbiológiai, a gyógyszerkutatási és a környezetkímélő tudományos módszerek alkalmazása is.

Hangsúlyozta: felhívja a delegáció figyelmet Szegedre mint általános tudásközpontra is, a városban ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) biológiai kutatóközpontja is jelen van. Ott szintén világszínvonalú orvosbiológiai, genetikai, növénybiológiai kutatások folynak.

Varró András hozzátette: az SZTE-nek többéves kapcsolata van Sanghajjal és annak több egyetemével, utóbbiak közül néhánnyal már együttműködési szerződést is kötöttek.

"A Konfuciusz Intézet szegedi megnyitása után azt várjuk, hogy ezek a kapcsolatok továbbfejlődnek majd" - mondta.



A kínai Tiencsin város vagyonfelügyeleti és vagyonkezelő bizottsága (State-owned Assests Supervison and Administration Committee, SASAC) Oroszországot, Bulgáriát érintő európai körútjának keretében érkezett Magyarországra. A delegáció szerdán magyar-kínai üzleti fórumon vett részt a Parlamentben, majd csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre érkeztek, hogy megvizsgálják, milyen magyarországi partnereket találhatnak.

A Kínai-Magyar Üzleti Fórumnak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A kínai és magyar üzletemberek részvételével tartott kerekasztal-beszélgetések után, a program részeként a szegedi universitas kutatás-fejlesztési projektjeit Varró András mutatja be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.