Beszámoló

Magyar lelemény, őszinte kínai csodálat - a hazai Lenovo gyárban jártunk

Kiderült, miért nem viszik még olcsóbb munkaerővel rendelkező országba hazánkból az elektronikai gyártást. Vajon mit tudnak a magyarok, ami még a kínaiak elismerését is kiváltotta?

2013.06.21 07:40Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Általános vélekedés, hogy napjainkban szinte mindent Kínában gyártanak. Ez fokozottan igaz az elektronikai iparra, de azért akad üdítő kivétel. Ezek egyike a sárvári-zalaegerszegi Flextronics gyárkomplexum, melynek egyik üzemében, a kifejezetten Lenovo termékek összeszerelésének dedikált egységében jártunk.

A helyszín érdekessége, hogy egy vertikálisan integrált ipari parkról van szó, ahol VMI technológiával (vendor managed inventory) dolgoznak - vagyis az üzemben található alkatrészek döntő többsége beszállítói tulajdon. Ennek megfelelően az összes változást, készletfogyást látnia is kell a külső partnernek, hogy a termelés utánpótlás híján ne állhasson le. Naponta 10-20 kamion szállítja az árut, ami az ütemezett érkeztetésnek köszönhetően alig egy óra alatt bekerül a Flextronics rendszerébe, és akár rögtön termelési folyamatba is vihető. A 6000 négyzetméteres raktárban 12 targonca szolgálja ki a termelés-előkészítést, két műszakban, napi 16 órán keresztül - az elhangzottak szerint megnövekedett igény szerint akár heti 7 napban, napi 24 órában is folyhat a termelés.

Vámraktárként is üzemel a telephely, mely a Flextronics saját fejlesztésű raktárgazdálkodási rendszerének köszönheti hatékonyságát. Illetve annak is - és a helyi mérnökök két évnyi hatékonyságoptimalizáló tevékenységének. Ennek köszönhetően az üzemben előállított asztali, mobil számítógépek, munkaállomások, szerverek és all-in-one gépek a megrendelés beérkezését követő maximum 72 órán belül össze is állnak.

Szorgos magyar kezek

Az összeszerelést több, futószalagos munkasor biztosítja, különválogatva a 25 darabosnál kisebb és az ennél nagyobb szériával futó konfigurációkat. A Lenovo-gyárban így nem csupán néhány, a vállalat által megszabott kialakítású számítógép állítható elő, hanem a vevői igényeinek megfelelő, mintegy 130 ezer konfiguráció bármelyikét legyártják igény szerint. Napi szinten egyébként több száz konfigurációt készítenek el a telephelyen, átlagosan száznál is több megrendelő igényeit kielégítve. A termékek mintegy 80 százaléka azonnal megy is Nyugat-Európába, a maradék szolgálja ki a régiós piacot; a magyar igények a teljes termelés átlagosan 2-4 százalékát teszik ki.

A futószalag mellett 18 munkahelyet alakított ki a Flextronics, az egyes állomásokon az alkalmazottak 2-3 munkafolyamatot végeznek el. Számos ötlet és ellenőrzés hivatott elkerülni a monotonitásból adódó hibákat, például a dolgozók - képzést követően - rendszeres időközönként rotálódnak, azaz más munkahelyre állnak a szalag mellett, újabb és újabb munkafolyamatokat sajátítva el. Ezzel egyébként a termelés rugalmassága is nő, mivel néhány alkalmazott kiesése könnyen, új munkaerő felvétele és betanítása nélkül pótolható.

Vizslató szemek

Tapasztalataink szerint talán az ellenőrzés jelenik meg leghangsúlyosabban a munkafolyamatok közül. Az összeszerelés során számos ilyen fázison esik keresztül egy-egy széria, ahol azt vizsgálják, hogy az előírtnak megfelelő alkatrészeket szerelték-e be az adott eszközbe, rákerült-e minden matrica, a kívánt kiegészítők (tápkábelek, használati leírások stb.) lapulnak-e a dobozban vagy mekkora a tömege a becsomagolt terméknek. Mivel ezek némelyike különösen monoton feladat, a hazai Flextronics - saját szakállára - igyekszik hatékonyabbá tenni a folyamatokat, lehetőleg az emberi tényező, mint hibalehetőség, kiiktatásával. Ennek részeként az EnterFlex program - melyet kifejezetten a felsőoktatással együttműködve tart fenn a cég - keretében fejlesztették ki azt a kamerás rendszert, ami a következő hetekben áll munkába, és váltja ki a címkék vizuális, emberi szemmel történő ellenőrzését.

Az összeszerelést követően több órás tesztelésen esnek át a masinák, melynek során feltelepítik rájuk a szükséges operációs rendszereket, drivereket és egyéb, az alapkonfiguráció részét képező szoftvereket. Ezután minden szállítmány első darabját kicsomagolják a minőségellenőrzési osztályon, és alaposan átvizsgálják. Ott jártunkkor például éppen Angry Birds-szel, de filmeket és zenéket is hallgatnak az alkalmazottak, hogy a multimédiás képességeket is felmérhessék.

Mindennek köszönhetően 9 olyan negyedévet tudhat maga mögött a Lenovo-üzem, melynek során egyetlen hibás konfiguráció sem hagyta el a gyárat. Ez, és a hatékonyságnövelés, mellyel jelentősen le tudták szorítani az elkészítési időt és az ahhoz szükséges gyárterületet, kivívta a kínai központ elismerését is. Az elhangzottak szerint ennek - is - köszönhető, hogy nem vitték el olcsóbb munkabéreket kínáló országokba a hazai gyártást. Az üzem területén külön „dicsőségfal” mutatja a dolgozók régiós és külföldi elismertségét: vitrines szekrényben találhatók azok a kupák és egyéb díjak, amiket a hazai Flextronics nyert el a cég tulajdonában levő, szerte a világban található egyéb üzemeivel szemben.

Lenovo itthon

A 34 milliárd dolláros bevételt és a világ PC-piacán 15,5 százalékos részesedést (IDC) elérő kínai vállalat a hazai piacból az idei év első negyedévében 15,7 százalékkal részesült. Szinte folyamatos növekedést produkálva a Lenovo itthon is egyre inkább a PC+ korszak eljövetelét hirdeti. Három nagy trend kezd kibontakozni Magyarországon ezen a téren: megjelennek a saját márkás adattárolók, okostelefonok és az x86-os szerverek - ezt már Lukács Anita, a Lenovo hazai képviseletének ügyvezető igazgatója árulta el.

Ez természetesen kihatással van a sok százmillió dolláros exportbevételt generáló (és ezzel a legnagyobb tíz hazai exportőr közé tartozó) Lenovo sárvári üzemére is. Elsősorban az x86-os szerverek felfutását várják a helyiek, a mostani - egyébként titkolt - mennyiség háromszorosát szeretnék év végén legördíteni a gyártósorokról.

November-december magasságában debütálnak a magyar piacon a saját márkás okostelefonok, melyek nagy valószínűséggel nem a világon ma kapható modellek közül kerülnek majd ki, hanem egy új generációt képviselnek majd. A Lenovo a prémiumkategóriát célozza majd, a konkurenciához képest alacsonyabb árú termékekkel, melyek mellé felhőalapú tárterületet kínálnak, hogy még vonzóbbá tegyék azokat leendő ügyfeleik számára.

Emellett új laptopok, tabletek is bemutatkoznak, bemutatkoztak. A full HD-s, lecsatolható kijelzőként és táblagépként is használható Thinkpad Helix illetve a Thinkpad T431s csepp- és ütésálló ultrabook az üzleti szféra számára készül. A konzumer felhasználókat célozza a szürke és narancs színekben megjelenő Ideapad Yoga 11s ultrabook, illetve kifejezetten az árérzékeny vásárlóknak szánt Ideatab A1000, A3000 és S6000 tablet is. Utóbbiak induló ára 45 ezer forint lesz, és az elhangzottak szerint akár 10 órás üzemidőt is bírni fognak, 345-560 grammos tömeg mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.