Együtt-PM

A kormány úgy ad béremelést a pedagógusoknak, hogy közben elvesz?

Az Együtt-PM szerint a kormány a növekvő kötelező óraszám bérét és elbocsátott kollégáik fizetését adja oda a pedagógusoknak, amivel a "rezsihazugság után" most a pedagógusoknak akarja eladni a "béremelés-hazugságot".

2013.07.10 17:55MTI
Fotó: MTI

Erről a párt politikusai, Szelényi Zsuzsanna és Karácsony Gergely az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményükben írnak, amelyben Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter délelőtti bejelentésére reagálnak. E szerint átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek, és a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Az ellenzéki politikusok úgy fogalmaznak, "az Orbán-Simicska rezsim háromévnyi bérbefagyasztás és 15 százaléknyi infláció után most ad is, meg el is vesz". Elveszi a túlóráért járó bért, elveszi a cafeteriát, elveszi a pedagógusok önállóságát. Az iskolákban dolgozó, de nem pedagógiai munkát végzők, összesen mintegy 40 ezren pedig valójában nem kapnak egy fillér béremelést sem - írják.

Szelényi Zsuzsanna és Karácsony Gergely hangsúlyozza, a tanárok fizetése az infláció miatt 31 százalékot veszített értékéből az elmúlt öt évben, amit alig pótol a mostani emelés, "de ha a béren kívüli juttatások, a túlórapénz és az egyes önkormányzatok által korábban folyósított juttatások elvesztését is számításba vesszük, akkor még mínuszban is lesznek a pedagógusok".

A politikusok pártszövetségük nevében valódi béremelést követelnek az oktatási ágazatban, egyúttal emlékeztetnek: a Bajnai-kormány még a válság éveiben is olyan adórendszert léptetett életbe, amellyel a pedagógusok nettó átlagbére 11 ezer forinttal nőhetett, miközben "az Orbán-rezsim igazságtalan adórendszerének a tanárok egyértelmű vesztesei lettek, 2011-ben nettó bérük megint ötezer forinttal csökkent".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.