Azért örülnek is a pedagógusok

Pedagógusbérek - PSZ: az új rendszer nem ismeri el a minőségi munkát, PDSZ: nem erről volt szó

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől.

2013.07.10 16:29MTI
Fotó: MTI

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte, hozzátéve, hogy 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Galló Istvánné emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében az Európai Bizottságnak benyújtott dokumentumban az közölte, a hiánycél tartása miatt 2014 januárjára halasztja a pedagógusok keresetének növelését, és 22 ezer álláshelyet szüntet meg a közoktatási rendszer átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele miatt. Mint elmondta, ehhez képest nem lett tömeges intézménybezárás és elbocsátás, a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság megállapodásának eredményeként.

A PSZ elnöke üdvözölte, hogy a foglalkoztatásról szóló készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Azt is jónak tartja, hogy a béremelés vonatkozik a szakszolgálatban és a szakmai szolgáltatásokban dolgozókra is. Szintén előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket.

Ugyanakkor úgy véli, kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények.

A PSZ elnöke szerint arra lenne szükség, hogy legyen "egy tisztességes alapbér", és ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében. Ezenfelül maradnia kellene olyan összegnek is, amely felett évente az intézményvezetők rendelkeznek, hogy a pedagógusok jó munkáját ezzel is elismerjék - tette hozzá.

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény.

Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.