Egyszerre akarják az ígéretek betartását

PDSZ: nem elég a szeptemberi pedagógus-béremelés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét.

2013.06.30 20:45MTI

Ezt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte vasárnap az MTI-vel arra reagálva, hogy nem sokkal korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: lesz pedagógus béremelés szeptember 1-jétől.

Mendrey László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.

A PDSZ elnöke mindemellett "megnyugvással vette tudomásul" a béremelés tényét, de annak mértékét szerinte mindenféleképpen össze kell hangolni a pedagógusok terhelésével. Annak a véleményének adott hangot, hogy az életpályamodellnek a kormány szándéka szerinti ütemezése a törvény módosítását, illetve az életpályamodell átdolgozását kell, hogy maga után vonja.

Mendrey László rámutatott: a PDSZ határozott álláspontja szerint az életpályamodellt azért kell módosítani, mert annak minden eleme kizárólag egyszerre, azonos időpontban vezethető be. Nem elfogadható ugyanis, hogy a pedagógusok terhelése nő szeptembertől, de az ehhez törvényileg rendelt bérnek most csak a felét kapják meg, a többit később - érvelt.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra: az életpályamodell alapján a pedagógusoknak heti 22 tanórájuk lesz, azonban további négy órában kell egyéb foglalkozásokat, például szakkört tartaniuk, illetve ügyelniük az iskolában - anélkül, hogy túlóradíjban részesülnének -, összesen pedig heti 32 óra erejéig lesznek beoszthatóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.