Óraszámok is csökkennek

Több ezer pedagógust elbocsátanak Lengyelországban

Több mint 7700 tanár veszíti el munkáját Lengyelországban a hamarosan kezdődő új tanévben, és legalább kétszer ennyi pedagógusnak csökkentik az óraszámát.

2013.07.08 13:51MTI

A Lengyel Pedagógusok Szövetségének (ZNP) becslései szerint az elbocsátott tanárok száma országos viszonylatban 8-10 ezer között is lehet - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap, a PAP hírügynökségre hivatkozva. 

Az önkormányzatok elsősorban pénzügyi okokkal, a népességcsökkenéssel és az ezzel összefüggő iskolabezárásokkal, osztályösszevonásokkal indokolják az elbocsátásokat. Az oktatási minisztérium szerint nem minden elbocsátott pedagógus lesz munkanélküli. 

Egy részük nyugdíjba megy, mások nem állami iskolákban találnak alkalmazást, vagy felsőbb évfolyamokon taníthatnak. A tárca elsősorban a demográfiai tendenciákra hivatkozik az elbocsátásoknál. A statisztikai adatok szerint az iskolás gyermekek száma a 2004/2005-ös és a 2012/2013-as tanév között több mint 1,5 millióval csökkent, miközben a pedagógusok száma nem mérséklődött ilyen mértékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.