Inkább a tüntetők közé ment volna 2006-ban...

Gyurcsány szabadon - a politikus elégedetlen

Szabadszájúnak nevezte a róla írt és most megjelent könyvet Gyurcsány Ferenc, aki Kakuk György publicistával és Szántó István szerzővel közösen mutatta be a Gyurcsány szabadon című művet csütörtökön, egy V. kerületi cukrászdában.

2013.06.06 19:42MTI

A beszélgetés során Szántó István író-újságíró elmesélte, hogy körülbelül két napot beszélgettek, illetve írásban is tett fel kérdéseket a volt miniszterelnöknek. 

Gyurcsány Ferenc a kötetben ismertetett történeteket elemezve közölte, hogy 2006 őszén inkább le kellett volna mennie a tüntetők közé, "azt lett volna a normális". Sok minden összekuszálódott azokban a hetekben, hónapokban, de nem hiszi, hogy kapott volna ilyen tanácsot – tette hozzá. A kötet kapcsán feltett kérdésre azt válaszolta, hogy jelenleg "pocsékul áll" a demokratikus ellenzék összefogása. 

Szavai szerint az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséget vezető Bajnai Gordon és az MSZP pártelnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila is tehetséges, ambiciózus fiatalember, és mindkettő arról van meggyőződve, hogy vele könnyebben nyerhet a baloldal. 

A kettejükhöz fűződő viszonyát felidézve arról beszélt, hogy Bajnai Gordon Bakáts utcai albérletében 1989-ben együtt nézték a televízióban Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésen elmondott beszédét, míg Mesterházy Attilát 8-9 éve ismeri. Hozzátette, tiszta szívéből tudná bármelyiküket támogatni, mint az összefogás vezetőjét.

A közönség kérdéseire azt mondta, hogy ha nem bizonyosodik be a jobb- vagy a baloldal nézeteinek teljes tarthatatlansága, akkor a szembenállás évtizedekig megmarad. Hangsúlyozta, hogy "két teljesen különböző világban élünk" és habár hajlandó lenne leülni tárgyalni a kormányoldallal, de "nincs a szövegeinknek közös metszete". 

Szavai szerint ő nem tudna Brüsszelre Moszkvaként tekinteni, egyetérteni az alaptörvénnyel vagy megállapodni abban, hogy "aki szegény, az bűnös". Gyurcsány Ferenc bunkónak nevezte Kósa Lajos debreceni polgármestert, aki a Csokonai Színháztól a Nemzeti Színházhoz távozó igazgatónak küldött videóüzenetében azt mondta: "ha túlságosan meleg van Budapesten, a Vidnyánszky hazajöhet Debrecenbe". "Abban a világban, amelyikben én hiszek, nem buzizik egy politikus, (…) mert semmi köze a politikusnak, hogy kinek mi a nemi identitása" - jelentette ki. 

Arra a felvetésre, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal Hódmezővásárhelyen leült beszélgetni, azt mondta, hogy beszélni lehet, megállapodni viszont nem tudnak. 

Hozzátette, Orbán Viktorral is leülne beszélgetni, és amíg hivatalban volt, addig ő is 3-4 alkalommal felajánlotta ezt a lehetőséget a jelenlegi miniszterelnöknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.