Kész a "Vasgyúró"

Szócska: elkészült a gyermekegészségügyi program

Az egészségügyi államtitkárság átfogó szakmai egyeztetés után elkészítette a 2013-2016 közötti időszak feladatait rögzítő gyermekegészségügyi programot - jelentette be Szócska Miklós csütörtökön Debrecenben, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának naggyűlésén.

2013.06.06 18:15MTI

A program a "Vasgyúró" nevet kapta, de ez még változhat, mert "nem szeretnék a kislányokat megbántani" - magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. 

Szócska Miklós bejelentette azt is, hogy a gyermek-alapellátásban dolgozók az idén a tavalyihoz hasonló béremelésre számíthatnak. Mint mondta: 10 százalék körüli béremelésre megvan a pénz, és megteremtették a jogszabályi hátterét, hogy a védőnők megkapják azt a tavalyi 14 százalékos bérfejlesztést, "ami akkor nem jutott el hozzájuk".

A gyermek-egészségügyi program finanszírozása európai uniós támogatásokból, a norvég, illetve a svájci program keretében, illetve Országos Egészségbiztosítási Pénztár forrásaiból történik. A jelenleg megvalósuló elemei tízmilliárd forint nagyságrendűek - mondta el Szócska Miklós az MTI érdeklődésére a fórumot követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az ágazati egyeztetésen lévő Vasgyúró" program negyedéven belül a kormány elé kerül. 

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke ismertette a program szakmai részleteit a gyermekgyógyász-nagygyűlés résztvevői előtt. Megnyugtatta hallgatóságát, hogy a gyermek-egészségügyi rendszert önálló alrendszerként (a felnőttgyógyászattól elkülönített, önálló egészségügyi ágazatként) kezelik, a Vasgyúró program pedig "új irányt, új erőt ad a gyermekegészségügynek". 

A program elemei között az újszülött- és koraszülött-ellátást, az iskolai egészségfejlesztést, a hét év alattiak nyomon követését jelentő bio-pszicho-szociális szűrőprogramot, a védőoltások rendszerét, a nemzeti AIDS szakpolitikai programot, az alkoholizmus visszaszorítását célzó programot, a gyermekbetegségek megelőzését, a közétkeztetés egészségessé tételét, az egészség-esélyegyenlőtlenségek csökkentését, az egészségszervezési tennivalókat, az emberi erőforrás stabilizálását és a struktúraátalakítást sorolta fel. 

Szócska Miklós a fórumon kiemelten felhívta a figyelmet az egységes védőoltásrendszerre, megjegyezve: a méhnyakrák elleni védőoltást "megpróbálják beilleszteni a rendszerbe".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.