Egészségi állapot

NFM: elmaradt Csatáry meghallgatása a holokausztperben

Bár a meghallgatás elmaradt, az eljáró magyar bíró a magyar polgári eljárási jog által biztosított valamennyi lehetőségre felhívta a felperes figyelmét.

2013.06.04 19:23MTI

A Budai Központi Kerületi Bíróság kedden hallgatta volna meg tanúként Csatáry Lászlót az amerikai bíróság jogsegély iránti kérelme alapján, abban az eljárásban, amelyet holokauszt-túlélők indítottak a magyar állam, a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben Washingtonban, ahol azonban egészségi állapotára tekintettel Csatáry László nem jelent meg - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A magyar állam szerint Magyarországon lenne indokolt lefolytatni azt a pert, amelyben holokauszttúlélők nyújtottak be keresetet többek között a magyar állammal szemben - áll a közleményben.

A tárca emlékeztet: 2010-ben holokauszttúlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be Washingtonban a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben, azzal a váddal, hogy a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - amely az eljárásban Magyarországot képviseli - keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: bár a meghallgatás elmaradt, az eljáró magyar bíró a magyar polgári eljárási jog által biztosított valamennyi lehetőségre felhívta a felperes figyelmét, beleértve a tanú lakásán, illetőleg tartózkodási helyén történő meghallgatás lehetőségét, amelynek segítségével a Csatáry László által esetleg ismert, és az Amerikai Egyesült Államokban folyó eljárás szempontjából releváns tények mielőbb megismerhetővé válhatnak.

A tárca hozzáfűzi: "a jogsegély tárgyában tartott meghallgatás befejezésekor a felpereseket képviselő ügyvéd, Charles Fax elégedett volt a tisztességesen lefolytatott eljárással, és köszönetét fejezte ki a bíróságnak, hogy segítséget nyújtott a felperesek által kért információk beszerzésében" .

A Magyar Nemzet korábban azt írta: a tanúmeghallgatást kezdeményező ügyvéd szerint több jelentés is alátámasztja, hogy Csatáry László kulcsszerepet játszott a deportálások megszervezésében, és személyesen is részt vett az emberek vonatokra történő felpakolásában.

A kassai kerületi bíróság márciusban változtatta életfogytiglan tartó szabadságvesztésre a kassai népbíróság által 1948-ban Csatáry Lászlóra kimondott halálos ítéletet. E módosítással az ítélet a jelenlegi szlovák jogrend szerint végrehajthatóvá vált, s annak kézbesítését követően nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni.

A szlovák legfelsőbb bíróság áprilisban elutasította Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be.

Csatáry László, a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba való deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel az 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz.

A 98 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét. Kirendelt védője egy tavaly novemberi kihallgatás után úgy nyilatkozott, hogy Csatáryt összekeverhették egy névrokonával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.