Törvény szerint

Életfogytiglant kaphatna Szlovákiában Csatáry

Tizenkettőtől huszonöt évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiróhat az illetékes szlovák bíróság a háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményére vonatkozó törvény szerint.

2012.09.27 12:59MTI

Milan Filicko, a kassai járási ügyészség szóvivője az MTI-nek az ügy kapcsán azt mondta: egy neve elhallgatását kérő kassai férfi még augusztus elején kelt feljelentése alapján indult az eljárás. Hozzátette: a beadvány írója arra hivatkozik, hogy a történések idején - 1945 januárjában az akkor 17 éves édesapját az államhatalom képviselői ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartották. 

Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnét csak ugyanazon év augusztusában tért vissza Kassára. A járási ügyészség szóvivője szerint a büntetőeljárás megindításáról szóló rendőrségi határozatot várhatóan csütörtökön kézbesítik az ügyészségnek, amely néhány napon belül döntést hoz arról, hogy azt helyben hagyja-e, vagy határozatot hoz annak megalapozatlanságáról.
 
Amennyiben a rendőrségi határozatot hatályosítják, akkor az ügyben vádemelési javaslatot dolgozhat ki a rendőrség, ennek alapján hozhatna majd döntést az ügyészség arról, hogy kéri-e Csatáry László kiadatását vagy az eljárás Magyarországon való lefolytatását. Milan Filicko arról is tájékoztatott, hogy a kassai járási ügyészség a már említett eljárással egyidejűleg az illetékes magyar ügyészség kérésére jogsegélyt nyújt egy másik, Csatáry Lászlóval szemben folytatott eljárás kapcsán, amelynek állítólagos történéseire a szlovák hatóságok által vizsgált esetnél korábban, 1944-ben került volna sor. 

Jana Mesárová a kassai kerületi rendőrkapitányság szóvivője a szerdán indított büntetőeljárással kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az augusztusban kézbesített beadványt időközben kiegészítették a feljelentő vallomásával, valamint több kordokumentummal, köztük a kassai Népbíróság 1948-ban Csatáry László ellen hozott ítéletével is. Ebből kitűnik, hogy Csatáry Lászlót 1948. június 8-án egy egynapos perben "fasiszta megszálló és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra a kassai népbíróság.

Jana Mesárová szerint a háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményének elkövetőjére Szlovákiában 12 évtől 25 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiróható. Csatáry László, a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. 

Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz; az 1944-es deportálások ügyében tovább folyik a nyomozás. A 97 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.