Nem az egészségével van baj

Stephen Hawking beintett - Izrael kiakadt

Lemondta részvételét a júniusi izraeli Elnöki Konferencián Stephen Hawking. A világhírű brit fizikus arra hivatkozott, hogy ezzel a tanácskozás elleni bojkottra felszólító palesztin tudósok kérését tartja tiszteletben.

2013.05.09 23:30MTI

A Cambridge-i Egyetem, amely korábban a 71 éves, tolószékhez kötött fizikus egészségi állapotával magyarázta a döntést, szerdán közleményben jelentette be, hogy Hawking a bojkotthoz csatlakozott, amelyet palesztint tudósok hirdettek meg a palesztin területek izraeli megszállása miatt.

Hawking, Az idő rövid története című tudományos bestseller szerzője, először elfogadta a meghívást a Simon Peresz izraeli elnök által szervezett Szembenézés a holnappal 2013 című konferenciára, csak a palesztin tudósok hozzá eljuttatott levelének hatására gondolta meg magát.

"Számos e-mailt kaptam palesztin tudósoktól. Egyhangúlag kérték, hogy tartsam tiszteletben a bojkottot" - idézte a Hawking által a múlt héten a szervezőknek küldött levelet a brit székhelyű Palesztin Szolidaritási Kampány (PSC). A szervezet szerint a fizikus azt a véleményét is megosztotta, hogy a jelenlegi izraeli kormány politikája várhatóan katasztrófához vezet.

A konferenciát idén rendezik meg ötödik alkalommal. A tanácskozásra meghívott államférfiak és tekintélyes tudósok a világ problémáira keresik a lehetséges válaszokat. A célok között a problémák megfogalmazását és a megoldási javaslatok kidolgozását nevezték meg.

Hawking távolmaradása heves indulatokat váltott ki a szervezőkből. Iszrael Maimon, a tanácskozás elnöke kijelentette, hogy a tudós döntése "indokolatlan és helytelen". Úgy vélte, a bojkott összeegyeztethetetlen a nyílt, demokratikus dialógussal.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a világ olyan korábbi vezetői tervezik részvételüket a június 18-án megnyíló háromnapos tanácskozáson, mint Bill Clinton, Mihail Gorbacsov és Tony Blair.

A bojkottkampányt palesztinok és baloldali izraeliek irányítják, akik ellenzik Izrael palesztinokkal szembeni politikáját és igyekeznek ehhez minél nevesebb támogatókat megnyerni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.