Hende

Megerősödött a Magyar Honvédség az afganisztáni misszióban

Hende Csaba kiemelte: szövetségeseink nagyra értékelik mindazt, amit Afganisztánban véghezvittünk, "bebizonyítottuk, hogy lehet ránk számítani, nem vagyunk potyautasok a NATO-ban".

2013.06.03 14:00MTI

A Magyar Honvédség értékes tapasztalatokat szerzett és jelentősen megerősödött az afganisztáni misszióban - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, a Képeslapok Afganisztánból című szabadtéri kiállítás megnyitóján a fővárosi Deák téren.

A miniszter kiemelte: szövetségeseink nagyra értékelik mindazt, amit Afganisztánban véghezvittünk, "bebizonyítottuk, hogy lehet ránk számítani, nem vagyunk potyautasok a NATO-ban".

Hende Csaba fontosnak nevezte, hogy az egész nemzet megismerje azt az erőfeszítést és teljesítményt, amit a magyar honvédek Afganisztánban felmutattak. Minden magyar embernek tudnia kell, hogy elkötelezett, nagyszerű katonák szolgálják a biztonságunkat - tette hozzá.

A közép-ázsiai ország egy másik világ, amelyet előbb fel kellett térképeznie a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (MH PRT), majd elkezdték újjáépíteni a tartományt - idézte fel. A biztonsági helyzet megszilárdítása után a magyar katonák komoly programokat tudtak indítani. A PRT oktatási programjaiba több mint 40 ezer tanköteles gyermeket - köztük lányokat is - sikerült bevonni. Több mint 5 ezer család, vagyis 30 ezer lakos számára a jobb egészségügyi ellátást, 62 falu körülbelül 30-40 ezer lakója számára a mindennapi egészséges ivóvizet biztosították a magyar katonák.

Hende Csaba megemlékezett arról a hét magyar katonáról is, aki a PRT kötelekében szolgálva vesztette életét. Méltatta az afganisztáni misszióban rész vevő többi magyar egységet is. Kiemelte például, hogy a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT), majd utódja, a Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisor Team) által kiképzett új afgán zászlóaljakban a magyar kiképzők munkája nyomán olyan harcképes alakulatok jöttek létre, amelyek máris sikeres műveletekben bizonyították alkalmasságukat. A helikopterpilóták tréningjét végző magyarok is fontos képességgel járultak hozzá az afgán kormányerők fejlesztéséhez, és "Afganisztán kapuját", legfontosabb stratégiai pontját, a kabuli nemzetközi repülőteret is magyar honvédek őrzik - mondta.

Az egész világon jelentősen csökkent a terrorfenyegetés 2001 óta, amiben Hende Csaba szerint igen nagy szerepe van annak a konszolidációs folyamatnak, amely Afganisztánban végbement, amelyhez Magyarország is nagyban hozzájárult.

"Baglán tartomány jobb és biztonságosabb hely lett a magyar honvédek munkája és áldozatos szolgálata nyomán" - hangsúlyozta Hende Csaba.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: a kiállításon bemutatott képek a magyar katonák nem mindennapi környezetben, nem mindennapi körülmények között tett szolgálatának mindennapjait mutatják be az elmúlt mintegy hét évből. Kitért arra, hogy a kiállítás képei "önmagukért beszélnek", amikor felmerül a kérdés, mit keresnek a magyar katonák külföldön, így Afganisztánban is, ugyanis a katonának az is kötelessége, hogy más népeknek segítsen egy jobb, élhetőbb világot teremteni.

Budapesten, a Deák téren június 6-áig, majd a következő hetekben egy-egy hétig Szolnokon, Debrecenben, Székesfehérváron és Tatán lesz látható a fotókiállítás, amely negyven nagyméretű tablón mutatja be az afganisztáni magyar szerepvállalás történetét és legfőbb eredményeit. A szabadtéri tárlaton nemcsak a PRT története, hanem a Magyar Honvédség többi missziója is helyet kapott, így az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Katonai Tanácsadó Csoport, a Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens vagy a Különleges Műveleti Kontingens tevékenységébe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.